zamknij

Sooji Chalwa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Popularny deser w Indiach
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSooji Chalwa

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4-6 strąków kardamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki migdałów lub orzechów laskowych lub nerkowców
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka wody różanej
0
0

Sposób przygotowania:

To bardzo popularny deser w Indiach, serwowany przy okazjach religijnych, serwowana jako błogosławieństwo po modlitwie.

  • Rozgrzej masło na patelni, dodaj kaszę i smaż  kilka minut  ciągle mieszając na niskim lub średnim ogniu. Dodaj kardamon, cukier i połowę rodzynek i migdałów.
  • Dodaj mleko i szczyptę szafranu.
  • Dobrze wymieszaj i podgrzej aż do uzyskania pożądanej konsystencji (trochę jak gęsty budyń).
  • Na końcu dodaj wodę różaną i wymieszać. Udekoruj pozostałymi rodzynkami i orzechami.
  • Serwuj na gorąco (lepiej) lub na zimno.

 

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix