zamknij

Sooji Chalwa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Popularny deser w Indiach
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańSooji Chalwa

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4-6 strąków kardamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki migdałów lub orzechów laskowych lub nerkowców
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka wody różanej
0
0

Sposób przygotowania:

To bardzo popularny deser w Indiach, serwowany przy okazjach religijnych, serwowana jako błogosławieństwo po modlitwie.

  • Rozgrzej masło na patelni, dodaj kaszę i smaż  kilka minut  ciągle mieszając na niskim lub średnim ogniu. Dodaj kardamon, cukier i połowę rodzynek i migdałów.
  • Dodaj mleko i szczyptę szafranu.
  • Dobrze wymieszaj i podgrzej aż do uzyskania pożądanej konsystencji (trochę jak gęsty budyń).
  • Na końcu dodaj wodę różaną i wymieszać. Udekoruj pozostałymi rodzynkami i orzechami.
  • Serwuj na gorąco (lepiej) lub na zimno.

 

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Lekka kuchnia indyjska” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Jagoda Watrak i Satyanam Nagarwala

Satnam obywatel świata, urodzony w Delhi, gdzie ukończył studia. Wiele lat żył i pracował na Bliskim Wschodzie po czym osiadł na stałe w Australii. Przez wiele lat zdobywał doświadczenie kulinarne gotując dania kuchni indyjskiej, tajskiej, ale także kuchni francuskiej i kontynentalnej. Od 2009 roku mieszka w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix