zamknij

Spaghetti Carbonara

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta, którą uwielbiamy
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Spaghetti Carbonara
Autor: StockFood/AgencjaFree. Spaghetti Carbonara

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 6 żółtek
  • 300 ml śmietany
  • 240 g wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 75 g startego parmezanu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Wymieszaj żółtka ze śmietaną i dwiema szczyptami soli. Pokrój boczek w drobną kostkę.
  • Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek razem z czosnkiem często mieszając.
  • Po kilku minutach dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę śmietanowo-jajeczną i dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wszystko żle!
Po primo nie śmietana tylko śmietanka (słodka) boczek po wierzchu na parmezan żeby nie sflaczał, PaRMEZANU NIE MIESZAĆ

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie żle ??? Śmietanka słodka , gdzie tak podają ??? Boczek na parmezan ??? Szok !!! BEZ POJĘCIA i tyle w temacie !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ŚMIETANA....nigdy nie!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              A z czym robi się carbonare ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • A z czym robi się carbonare ?

                  No z żółtkiem. Makaron, guanciale (lub boczek jak nie ma), pecorino, żółtka, pieprz.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Uwielbiam taki makaron, robiłam wg Okrasy lumacon z sosem alla carbonara, pycha, do tego poieczone pomidorki :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          smażyć boczek na dodatkowym tłuszczu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Boczek sam się wytapia , smażyć na małym ogniu .

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Może i Karbonara ale nie carbonara 6 żółtek a na filmiku 3, a gdzie pyszny sosik ?????

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Schrup mnie
                                      Schrup mnie

                                      proste i fajne:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Schrup mnie
                                          Schrup mnie

                                          proste, fajne:)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              boczek wędzony.Ale parzony czy surowy?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Boczek wędzony ,, parzony !

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      no chcieli dobrze no :D

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                          Przepis 1017

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                                          Przepis 14

                                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                                          Ogień w gardle!

                                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                                          Chrupiące płatki owsiane

                                                          Pyszne i proste śniadanie

                                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                          Kolorowa samba warzywna

                                                          Zdrowe i pyszne danie

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                          tvnpix