zamknij

Spaghetti Carbonara

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta, którą uwielbiamy
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Spaghetti Carbonara
Autor: StockFood/AgencjaFree. Spaghetti Carbonara

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 6 żółtek
  • 300 ml śmietany
  • 240 g wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 75 g startego parmezanu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Wymieszaj żółtka ze śmietaną i dwiema szczyptami soli. Pokrój boczek w drobną kostkę.
  • Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek razem z czosnkiem często mieszając.
  • Po kilku minutach dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę śmietanowo-jajeczną i dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wszystko żle!
Po primo nie śmietana tylko śmietanka (słodka) boczek po wierzchu na parmezan żeby nie sflaczał, PaRMEZANU NIE MIESZAĆ

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie żle ??? Śmietanka słodka , gdzie tak podają ??? Boczek na parmezan ??? Szok !!! BEZ POJĘCIA i tyle w temacie !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ŚMIETANA....nigdy nie!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              A z czym robi się carbonare ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • A z czym robi się carbonare ?

                  No z żółtkiem. Makaron, guanciale (lub boczek jak nie ma), pecorino, żółtka, pieprz.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Uwielbiam taki makaron, robiłam wg Okrasy lumacon z sosem alla carbonara, pycha, do tego poieczone pomidorki :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          smażyć boczek na dodatkowym tłuszczu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Boczek sam się wytapia , smażyć na małym ogniu .

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Może i Karbonara ale nie carbonara 6 żółtek a na filmiku 3, a gdzie pyszny sosik ?????

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Schrup mnie
                                      Schrup mnie

                                      proste i fajne:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Schrup mnie
                                          Schrup mnie

                                          proste, fajne:)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              boczek wędzony.Ale parzony czy surowy?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Boczek wędzony ,, parzony !

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      no chcieli dobrze no :D

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                                          Krem z brokułów z łososiem

                                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                                          Puszyste ego Przepis 14

                                                          Puszyste ego

                                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                          Kolorowa samba warzywna

                                                          Zdrowe i pyszne danie

                                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                                          Champion cyklistów

                                                          Niebanalna szarlotka

                                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                          Deser z mrożonych truskawek

                                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                                          Deserowa wersja pomidora

                                                          tvnpix