zamknij

Spaghetti Carbonara

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta, którą uwielbiamy
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Spaghetti Carbonara
Autor: StockFood/AgencjaFree. Spaghetti Carbonara

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 6 żółtek
  • 300 ml śmietany
  • 240 g wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 75 g startego parmezanu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Wymieszaj żółtka ze śmietaną i dwiema szczyptami soli. Pokrój boczek w drobną kostkę.
  • Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek razem z czosnkiem często mieszając.
  • Po kilku minutach dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę śmietanowo-jajeczną i dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wszystko żle!
Po primo nie śmietana tylko śmietanka (słodka) boczek po wierzchu na parmezan żeby nie sflaczał, PaRMEZANU NIE MIESZAĆ

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie żle ??? Śmietanka słodka , gdzie tak podają ??? Boczek na parmezan ??? Szok !!! BEZ POJĘCIA i tyle w temacie !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ŚMIETANA....nigdy nie!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              A z czym robi się carbonare ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • A z czym robi się carbonare ?

                  No z żółtkiem. Makaron, guanciale (lub boczek jak nie ma), pecorino, żółtka, pieprz.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Uwielbiam taki makaron, robiłam wg Okrasy lumacon z sosem alla carbonara, pycha, do tego poieczone pomidorki :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          smażyć boczek na dodatkowym tłuszczu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Boczek sam się wytapia , smażyć na małym ogniu .

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Może i Karbonara ale nie carbonara 6 żółtek a na filmiku 3, a gdzie pyszny sosik ?????

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Schrup mnie
                                      Schrup mnie

                                      proste i fajne:)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Schrup mnie
                                          Schrup mnie

                                          proste, fajne:)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              boczek wędzony.Ale parzony czy surowy?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Boczek wędzony ,, parzony !

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      no chcieli dobrze no :D

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                                          Deserowa wersja pomidora

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                          Corpus delicti końca lata

                                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                                          Krem z brokułów z łososiem

                                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                          Bruschetta z fasolą
                                                          Przepis 12

                                                          Bruschetta z fasolą

                                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                                          tvnpix