zamknij

Spaghetti w sosie Marsala

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Prosty włoski makaron
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSpaghetti w sosie Marsala

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 100 g chudego boczku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina Marsala
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • Świeżo starty parmezan  do posypania
0
5

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente
  • Obierz czosnek i posiekaj drobno. Umyj dymki, osuszyć
  • Zielone części posiekaj niezbyt drobno pod kątem a resztę posiekaj drobno
  • Pokrój boczek w cienkie paski
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż razem boczek z dymką i czosnkiem przez 2 minuty
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody z makaronu
  • Dopraw solą, pieprzem i dodaj odzcedzony ugotowany makaron. Gotuj przez minutę mieszając
  • Gotowe spaghetti podawaj posypane zieloną częścią dymki oraz parmezanem

* wino Marsala to słodkie wino używane do deserów lub jako aperitif. Możesz je zastąpić innym słodkim winem.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix