zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comŚródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Składniki

  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 400 g pomidorów całych z puszki wraz z zalewą
  • 2 czerwone papryki
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 150 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 40 g oliwek czarnych bądź zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 80 g groszku cukrowego
  • do smaku sól i pieprz
0
16

Sposób przygotowania:

  • W dużym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni, rozgrzej oliwę oraz masło. Wrzuć cebulę grubo pokrojoną, pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Smaż około 15 minut.
  • Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki. Smaż razem na małym ogniu. Dodaj groszek cukrowy.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki razem z sokiem i wlej wino. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć całe oliwki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Wrzuć duże kawałki kurczaka umyte i osuszone. Wymieszaj z sosem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i zamieszaj.
  • Podawaj ze świeżutką bagietką albo z ryżem. Smacznego!:)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
iwona_rogulska
iwona_rogulska

czuję jak krople boskiego-śródziemnomorskiego sosu spływają mi z kącików ust i nie wiem co zrobic,bo nie mogę się powstrzymać od kolejnego kęsa bagietki z bogactewem śródziemnomorskiej krainy a żal każdej strąconej kropli sosu! Bosko!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      squaw

      Przepis pachnie prawdziwie śródziemnomorsko. Wracają wspomnienia słońca, kolorów i oczywiście smaków. Doskonałe połączenie składników - esencja Hiszpanii na talerzu :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam polaczenie jest wysmienite

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              1
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super połączenie smaków. Musi być pyszne!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  1
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  tvnpix