zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comŚródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Składniki

  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 400 g pomidorów całych z puszki wraz z zalewą
  • 2 czerwone papryki
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 150 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 40 g oliwek czarnych bądź zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 80 g groszku cukrowego
  • do smaku sól i pieprz
0
16

Sposób przygotowania:

  • W dużym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni, rozgrzej oliwę oraz masło. Wrzuć cebulę grubo pokrojoną, pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Smaż około 15 minut.
  • Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki. Smaż razem na małym ogniu. Dodaj groszek cukrowy.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki razem z sokiem i wlej wino. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć całe oliwki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Wrzuć duże kawałki kurczaka umyte i osuszone. Wymieszaj z sosem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i zamieszaj.
  • Podawaj ze świeżutką bagietką albo z ryżem. Smacznego!:)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
iwona_rogulska
iwona_rogulska

czuję jak krople boskiego-śródziemnomorskiego sosu spływają mi z kącików ust i nie wiem co zrobic,bo nie mogę się powstrzymać od kolejnego kęsa bagietki z bogactewem śródziemnomorskiej krainy a żal każdej strąconej kropli sosu! Bosko!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      squaw

      Przepis pachnie prawdziwie śródziemnomorsko. Wracają wspomnienia słońca, kolorów i oczywiście smaków. Doskonałe połączenie składników - esencja Hiszpanii na talerzu :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam polaczenie jest wysmienite

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              1
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super połączenie smaków. Musi być pyszne!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  1
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  tvnpix