zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comŚródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca

Składniki

  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 400 g pomidorów całych z puszki wraz z zalewą
  • 2 czerwone papryki
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 150 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła Lurpak klasycznego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 40 g oliwek czarnych bądź zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 80 g groszku cukrowego
  • do smaku sól i pieprz
0
16

Sposób przygotowania:

  • W dużym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni, rozgrzej oliwę oraz masło. Wrzuć cebulę grubo pokrojoną, pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Smaż około 15 minut.
  • Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki. Smaż razem na małym ogniu. Dodaj groszek cukrowy.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki razem z sokiem i wlej wino. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć całe oliwki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Wrzuć duże kawałki kurczaka umyte i osuszone. Wymieszaj z sosem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i zamieszaj.
  • Podawaj ze świeżutką bagietką albo z ryżem. Smacznego!:)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
iwona_rogulska
iwona_rogulska

czuję jak krople boskiego-śródziemnomorskiego sosu spływają mi z kącików ust i nie wiem co zrobic,bo nie mogę się powstrzymać od kolejnego kęsa bagietki z bogactewem śródziemnomorskiej krainy a żal każdej strąconej kropli sosu! Bosko!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      squaw

      Przepis pachnie prawdziwie śródziemnomorsko. Wracają wspomnienia słońca, kolorów i oczywiście smaków. Doskonałe połączenie składników - esencja Hiszpanii na talerzu :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam polaczenie jest wysmienite

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              1
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super połączenie smaków. Musi być pyszne!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  1
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  tvnpix