zamknij

Śródziemnomorskie spaghetti durum z owocami morza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Makaron durum w połączeniu z bogatymi w zdrowe tłuszcze owocami morza to wartościowe i ekskluzywne danie kuchni włoskiej.
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Śródziemnomorskie spaghetti durum z owocami morza
SPAGHETTI DURUM Z OWOCAMI MORZA Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti durum
  • 1/4 kg małż
  • 150 g dorsza
  • 150 g halibuta
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść posiekanego lubczyku
  • do smażenia oliwa
  • do smaku sól i pieprz
0
5

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron. Posiekaj czosnek, natkę pietruszki i lubczyk. Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij na niej czosnek uważając, by go nie spalić. Dodaj posiekane zioła i pomidory i wino. Dopraw pieprzem i solą. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu zredukuj sos. W między czasie wsyp makaron do gotującej się, osolonej wody i ugotuj al dente. Rybę pokrój w kostkę. Do sosu dodaj pokrojoną rybę i małże. Zamieszaj i przykryj całość. Gotuj 10 minut, aż małże się otworzą. Odcedź makaron i podawaj polany sosem i posypany posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjne spaghetti liczy 700 kcal, a w naszej wersji 400 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis nie ma nic wspólnego z przepisem oryginalnym spaghetti alko scoglio.tzn spaghetti z owocami morza.Tak wykonany będzie miał sos wodnisty,małże przegotowane,ryba,która się rozpadnie i zrobi sie papa.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      malo odkrywcze... :(

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          takie spaghetti to poezja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Szpageti z owocami morza to jest pyszne

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  tvnpix