zamknij

Stek Bavette z szalotkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tłuszcz to smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Brasserie Warszawskastek Bavette

Składniki

  • 170 g  łaty wołowej
  • 1  szalotka, pocięta w drobną kostkę
  •  natka pietruszki
  • 20 g  masła
  • 10 g  soku z cytryny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na bardzo gorącej patelni smaż mięso, aż się zarumieni (około 30 sekund z każdej strony).
  • Następnie szczypcami ściągnij mięso z patelni i wrzuć szalotki, masło, pietruszkę, sól, pieprz.
  • Zmniejsz ogień i smaż do momentu, w którym szalotka staje się bardzo miękka.
  • Dodaj mięso i po chwili całą zawartość patelni wyłoż na deskę.
  • Pokrój mięso w plastry.
  • Podawaj z frytkami.

***

Danie i przepis przygotowa Daniel Pawełek, właściciel restauracji Butchery & Wine w Warszawie.

- Tłuszcz to smak, mówi. Serwuje więc stek bavette, czyli mięso z mięśnia znajdującego się pomiędzy podbrzuszem a wątrobą – ma dużo smaku wołowego i jest dość zbite – podawane w postaci cienkich kotletów (koniecznie medium rare!) z domowymi, dużymi frytkami oraz duszonymi szalotkami, a także szpik kostny w postaci pieczonych w piecu przez 17 minut w temperaturze 300 stopni pierścieni kości z galaretowatym, tłustym wnętrzem (niezwykle bogatym w żelazo!) z salsą z pietruszki, cebuli i kaparów. Daje gościom chrupiącą skórkę wieprzową natartą solą morską, rozmarynem i tymiankiem z puree z jabłka i musztardy. Doskonale zastępuje chipsy.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Tłuszcz to smak" zgadzam się w 100% i z politowaniem patrzę na paniusie skubiące w kosz te pyszności.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziś moje 65 urodziny. Hurra!!! Zrobiłam sobie na kolację ten stek, ale zamiast frytek - grillowana cukinia i bakłażan. i dip z jogurtu,czosnku i koperku. Fakt, pomogły mi własne zęby / brak trzech ósemek i dwóch siódemek/ , było trochę żucia - ale co za smak !!! Po prostu RE-WE-LA-CJA !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix