zamknij

Stek Bavette z szalotkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tłuszcz to smak!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Autor: Brasserie Warszawskastek Bavette

Składniki

  • 170 g  łaty wołowej
  • 1  szalotka, pocięta w drobną kostkę
  •  natka pietruszki
  • 20 g  masła
  • 10 g  soku z cytryny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na bardzo gorącej patelni smaż mięso, aż się zarumieni (około 30 sekund z każdej strony).
  • Następnie szczypcami ściągnij mięso z patelni i wrzuć szalotki, masło, pietruszkę, sól, pieprz.
  • Zmniejsz ogień i smaż do momentu, w którym szalotka staje się bardzo miękka.
  • Dodaj mięso i po chwili całą zawartość patelni wyłoż na deskę.
  • Pokrój mięso w plastry.
  • Podawaj z frytkami.

***

Danie i przepis przygotowa Daniel Pawełek, właściciel restauracji Butchery & Wine w Warszawie.

- Tłuszcz to smak, mówi. Serwuje więc stek bavette, czyli mięso z mięśnia znajdującego się pomiędzy podbrzuszem a wątrobą – ma dużo smaku wołowego i jest dość zbite – podawane w postaci cienkich kotletów (koniecznie medium rare!) z domowymi, dużymi frytkami oraz duszonymi szalotkami, a także szpik kostny w postaci pieczonych w piecu przez 17 minut w temperaturze 300 stopni pierścieni kości z galaretowatym, tłustym wnętrzem (niezwykle bogatym w żelazo!) z salsą z pietruszki, cebuli i kaparów. Daje gościom chrupiącą skórkę wieprzową natartą solą morską, rozmarynem i tymiankiem z puree z jabłka i musztardy. Doskonale zastępuje chipsy.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Tłuszcz to smak" zgadzam się w 100% i z politowaniem patrzę na paniusie skubiące w kosz te pyszności.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziś moje 65 urodziny. Hurra!!! Zrobiłam sobie na kolację ten stek, ale zamiast frytek - grillowana cukinia i bakłażan. i dip z jogurtu,czosnku i koperku. Fakt, pomogły mi własne zęby / brak trzech ósemek i dwóch siódemek/ , było trochę żucia - ale co za smak !!! Po prostu RE-WE-LA-CJA !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix