zamknij

Stek Chateaubriand z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna potrawa w 20 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeStek Chateaubriand z sosem

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 lampka wina białego wytrawnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • 200 ml ciemnego rumu
  • pieprz świeżo zmielony
  • pieprz gruboziarnisty
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój na porcje ok. 3-4 cm grubości. Oprósz solidnie świeżo zmielonym pieprzem z obu stron
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż z obu stron po 2 minuty, dodaj masło i smaż jeszcze kilka minut (w zależności od porządanego stopnia wysmażenia) następnie zalej rumem i podpal. Gdy ogień zgaśnie zrzuć steki z patelni, a do pozostałego ze smażenia tluszczu dolej bulion i wino
  • Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem i estragonem
  • Duś na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż sos się zredukuje
  • Steki podawaj pokrojone w plastry, polane sosem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix