zamknij

Stek Chateaubriand z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna potrawa w 20 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeStek Chateaubriand z sosem

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 lampka wina białego wytrawnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • 200 ml ciemnego rumu
  • pieprz świeżo zmielony
  • pieprz gruboziarnisty
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój na porcje ok. 3-4 cm grubości. Oprósz solidnie świeżo zmielonym pieprzem z obu stron
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż z obu stron po 2 minuty, dodaj masło i smaż jeszcze kilka minut (w zależności od porządanego stopnia wysmażenia) następnie zalej rumem i podpal. Gdy ogień zgaśnie zrzuć steki z patelni, a do pozostałego ze smażenia tluszczu dolej bulion i wino
  • Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem i estragonem
  • Duś na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż sos się zredukuje
  • Steki podawaj pokrojone w plastry, polane sosem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix