zamknij

Stek Chateaubriand z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna potrawa w 20 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeStek Chateaubriand z sosem

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 lampka wina białego wytrawnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • 200 ml ciemnego rumu
  • pieprz świeżo zmielony
  • pieprz gruboziarnisty
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój na porcje ok. 3-4 cm grubości. Oprósz solidnie świeżo zmielonym pieprzem z obu stron
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż z obu stron po 2 minuty, dodaj masło i smaż jeszcze kilka minut (w zależności od porządanego stopnia wysmażenia) następnie zalej rumem i podpal. Gdy ogień zgaśnie zrzuć steki z patelni, a do pozostałego ze smażenia tluszczu dolej bulion i wino
  • Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem i estragonem
  • Duś na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż sos się zredukuje
  • Steki podawaj pokrojone w plastry, polane sosem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix