zamknij

Stek Chateaubriand z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna potrawa w 20 min
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: StockFood/AgencjaFreeStek Chateaubriand z sosem

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 lampka wina białego wytrawnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • 200 ml ciemnego rumu
  • pieprz świeżo zmielony
  • pieprz gruboziarnisty
  • sól do smaku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem
  • Pokrój na porcje ok. 3-4 cm grubości. Oprósz solidnie świeżo zmielonym pieprzem z obu stron
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż z obu stron po 2 minuty, dodaj masło i smaż jeszcze kilka minut (w zależności od porządanego stopnia wysmażenia) następnie zalej rumem i podpal. Gdy ogień zgaśnie zrzuć steki z patelni, a do pozostałego ze smażenia tluszczu dolej bulion i wino
  • Zagotuj, zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem i estragonem
  • Duś na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż sos się zredukuje
  • Steki podawaj pokrojone w plastry, polane sosem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix