zamknij

Stek wołowy z fasolką Bogota

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź, co zapronował nasz czytelnik "Cooking Is Fun". Siła i moc niech będzie z Tobą!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Cooking Is FunStek wołowy

Składniki

  • 1kg polędwicy wołowej
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
0
6

Sposób przygotowania:

  • Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Do garnka nalewamy wodę do gotowania fasolki, stawiamy na „ogień”, solimy i niech się gotuje. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę (4 łyżki), siekamy szalotki w „piórka” i do rondelka. Niech się zeszklą. Po chwili dodajemy około 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego (super zapach i dodatkowy smak w sosie). Szalotka z rozmarynem powoli się smaży, czas zająć się mięsem.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię (ważne by patelnia nadawała się do włożenia do piekarnika, żeby nie przekładać steków). Steki smarujemy oliwą, posypujemy pieprzem, ale NIE solimy! To na końcu (sól wyciągnie wilgoć z mięsa i steki będą gumowe). Patelnia rozgrzana, kładziemy na niej steki. Pamiętajmy o pilnowaniu ich, średnio wysmażone to na mojej patelni około 2 minuty z każdej strony.
  • W czasie gdy steki „dochodzą”, do rondelka z szalotką dolewamy około 3 łyżki octu balsamicznego i redukujemy. Powstanie piękny, głęboki w smaku i lśniący sos.
  • Do gotującej się w garnku wody wkładamy fasolkę (oczywiście wcześniej poprzycinamy ogonki). Ja wcześniej fasolkę pokroiłem na mniejsze kawałki, bo wygodniej się je, ale jak przygotowuję kolację "proszoną", podaję ją w całości.
  • Fasolkę gotuję maksymalnie 5 minut, żeby zachowała swoją chrupkość i kolor. Steki przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Sprawdzamy sos, mieszamy w razie potrzeby.
  • Gdy steki są usmażone, patelnię wkładam do piekarnika na maksymalnie 5 minut, wtedy mam pewność, że będą w 100% medium "rare". Taką metodę sobie wypracowałem.
  • Fasolkę odcedzamy. Co za piękny i wyrazisty zielony kolor, jedną poświęcamy na spróbowanie czy chrupka.
  • Sos zdejmujemy z ognia. Steki wyjmujemy z piekarnika, przekładamy z patelni na talerz i niech "odpoczną" sobie 5 minut. To ważny element przy tego typu mięsie. Wszystkie soki się w nim kumulują, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Gdybyśmy od razu pokroili mięso, wszystkie soki z niego wypłynęły by na talerz … a tego chcemy uniknąć!
  • Szykujemy danie. Idealnie wyeksponuje je biały, duży, płaski talerz. Wracamy do steków. Dopiero teraz je solimy, ale bez przesady. Posolone i wypoczęte kroimy ostrym nożem w plastry o grubości około 1,5 cm. Najlepiej pod skosem, ładnie to wygląda. Na talerz kładziemy fasolkę, na nią stek w plastrach i całość polewamy sosem z szalotek i octu balsamicznego. Smacznego! I powiedzcie, po takim posiłku, kto się nie czuje jak Pan i Władca?
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix