zamknij

Stek wołowy z fasolką Bogota

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź, co zapronował nasz czytelnik "Cooking Is Fun". Siła i moc niech będzie z Tobą!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Cooking Is FunStek wołowy

Składniki

  • 1kg polędwicy wołowej
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
0
6

Sposób przygotowania:

  • Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Do garnka nalewamy wodę do gotowania fasolki, stawiamy na „ogień”, solimy i niech się gotuje. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę (4 łyżki), siekamy szalotki w „piórka” i do rondelka. Niech się zeszklą. Po chwili dodajemy około 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego (super zapach i dodatkowy smak w sosie). Szalotka z rozmarynem powoli się smaży, czas zająć się mięsem.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię (ważne by patelnia nadawała się do włożenia do piekarnika, żeby nie przekładać steków). Steki smarujemy oliwą, posypujemy pieprzem, ale NIE solimy! To na końcu (sól wyciągnie wilgoć z mięsa i steki będą gumowe). Patelnia rozgrzana, kładziemy na niej steki. Pamiętajmy o pilnowaniu ich, średnio wysmażone to na mojej patelni około 2 minuty z każdej strony.
  • W czasie gdy steki „dochodzą”, do rondelka z szalotką dolewamy około 3 łyżki octu balsamicznego i redukujemy. Powstanie piękny, głęboki w smaku i lśniący sos.
  • Do gotującej się w garnku wody wkładamy fasolkę (oczywiście wcześniej poprzycinamy ogonki). Ja wcześniej fasolkę pokroiłem na mniejsze kawałki, bo wygodniej się je, ale jak przygotowuję kolację "proszoną", podaję ją w całości.
  • Fasolkę gotuję maksymalnie 5 minut, żeby zachowała swoją chrupkość i kolor. Steki przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Sprawdzamy sos, mieszamy w razie potrzeby.
  • Gdy steki są usmażone, patelnię wkładam do piekarnika na maksymalnie 5 minut, wtedy mam pewność, że będą w 100% medium "rare". Taką metodę sobie wypracowałem.
  • Fasolkę odcedzamy. Co za piękny i wyrazisty zielony kolor, jedną poświęcamy na spróbowanie czy chrupka.
  • Sos zdejmujemy z ognia. Steki wyjmujemy z piekarnika, przekładamy z patelni na talerz i niech "odpoczną" sobie 5 minut. To ważny element przy tego typu mięsie. Wszystkie soki się w nim kumulują, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Gdybyśmy od razu pokroili mięso, wszystkie soki z niego wypłynęły by na talerz … a tego chcemy uniknąć!
  • Szykujemy danie. Idealnie wyeksponuje je biały, duży, płaski talerz. Wracamy do steków. Dopiero teraz je solimy, ale bez przesady. Posolone i wypoczęte kroimy ostrym nożem w plastry o grubości około 1,5 cm. Najlepiej pod skosem, ładnie to wygląda. Na talerz kładziemy fasolkę, na nią stek w plastrach i całość polewamy sosem z szalotek i octu balsamicznego. Smacznego! I powiedzcie, po takim posiłku, kto się nie czuje jak Pan i Władca?
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix