zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Stek wołowy z sosem chrzanowym, szparagami i rzodkiewką z grilla

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Stek wołowy z sosem chrzanowym, szparagami i rzodkiewką z grilla

Składniki

  • 4 steki wołowe
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżki  oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki  tartego chrzanu (gotowego ze słoika lub świeżego)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • szczypta soli gruboziarnistej i pieprzu grubo mielonego
  • do smaku cukier
  • 15-20 listków natki pietruszki
  • 4 łyżki  masła
0
1

Sposób przygotowania:

  • Oprószyć mięso solą, pieprzem i posmarować 1 łyżką oliwy. Podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i podsmażyć steki np. na pół krwisto, tj. po 4 minuty z każdej strony. Po smażeniu steki odłożyć na kilka minut, by doszły do siebie.
  • Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (metoda nr 1: obciąć ok. 1/3 szparaga od dołu lub metoda nr 2: wygiąć szparaga i końcówka sama się odłamie w okolicy 1/3 szparaga) i przeciąć wzdłuż na pół, a następnie umyć rzodkiewkę i odciąć końcówki (można zostawić ogonki i małą część naci).
  • Wymieszać szparagi i rzodkiewkę z 1 łyżką oliwy i podsmażyć na patelni grillowej.
  • Aby przygotować sos należy połączyć resztę składników, wymieszać oraz doprawić solą i cukrem do smaku.
  • Steki przekroić w poprzek na kilka części. Sos ułożyć w kilku miejscach i udekorować paseczkami chili i listkami natki pietruszki.
  • Podawać z grillowanymi szparagami i rzodkiewką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix