zamknij

Stek z antrykotu Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Soczyste mięso na obiad
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaStek z antrykotu Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 stek z antrykotu np. Rib Eye lub New York stek (300 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
0
1

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię o grubym dnie. Ręcznikiem papierowym osusz stek, przypraw pieprzem, polej oliwą i delikatnie wmasuj to w mięso. Smaż z obu stron (około 4 minut), często obracając. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 150ºC na około 6 minut. Następnie odstaw stek na 10 minut, aby „odpoczął”. Po tym czasie obficie posyp go solą, natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Pokrój w ukośne plastry.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"odstaw stek na 10 minut" - a potem wyrzuć do kosza, bo do tego będzie się nadawał. 2 minuty odpoczynku w zupełności wystarczą.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix