zamknij

Stek z antrykotu Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Soczyste mięso na obiad
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaStek z antrykotu Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 stek z antrykotu np. Rib Eye lub New York stek (300 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
0
1

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię o grubym dnie. Ręcznikiem papierowym osusz stek, przypraw pieprzem, polej oliwą i delikatnie wmasuj to w mięso. Smaż z obu stron (około 4 minut), często obracając. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 150ºC na około 6 minut. Następnie odstaw stek na 10 minut, aby „odpoczął”. Po tym czasie obficie posyp go solą, natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Pokrój w ukośne plastry.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"odstaw stek na 10 minut" - a potem wyrzuć do kosza, bo do tego będzie się nadawał. 2 minuty odpoczynku w zupełności wystarczą.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      tvnpix