zamknij

Stek z rostbefu z frytkami i majonezem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jak zrobić perfekcyjne frytki
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika MotorStek z rostbefu z sałatką pikantną z ogórka

Składniki

  • 4  kotlety wykrojone z rostbefu o wadze około 200 gr
  • 4,5 łyżki  sosu worchester
  •  olej roślinny do smażenia
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2  świeże ogórki
  • łyżeczka  octu ryżowego
  • łyżeczka  pasty sambal oelek
  • kilka kropel  oleju sezamowego
  • łyżka  uprażonego sezamu
  • łyżka  posiekanej kolendry
  • 100 gr  masła
  • 8  dużych ziemniaków
  • 2  żółtka
  • 250 ml  oleju roślinnego
  • łyżeczka  musztardy Dijon
  •  sól i pieprz
0
7

Najlepiej dzień wcześniej

Zamarynuj steki:

Kotlety opłucz, wysusz i zalej marynatą z oleju, sosu worchester i wyciśniętego czosnku - schowaj do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj masło:

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj widelcem z posiekaną kolendrą i wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku, uformuj gruba roladę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj frytki:

  • Obierz ziemniaki, pokrój w grube słupki grubości mniej więcej 1cm i opłucz pod zimną wodą.
  • Przełóż ziemniaki na papier kuchenny i dokładnie je przed smażeniem osusz.
  • Rozgrzej w garnku olej (bądź frytownicę do 180 stopni) - jest gotowy do smażenia, kiedy wokół włożonej doń drewnianej łyżki powstają bąble.
  • Frytki wkładamy do garnka w sitku bądź w sitku do gotowania na parze.
  • Smaż jw przez około 8 minut, aż będą lekko rumiane na krawędziach.
  • Następnie wyjmij je z oleju, przełóż do miski wyłożonej papierem kuchennym, odsącz z tłuszczu i dobrze wystudź.
  • Przełóż do pojemnika i zamroź.

Wydawanie:

Przygotuj majonez:

W misce wymieszaj dokładnie trzepaczką albo mikserem żółtka z musztardą, łyżeczką sosu worchester, dopraw solą i pieprzem, a następnie cały czas ubijając dolewaj powoli 250 ml oleju.

Gdy już wszystkie składniki się połączą na gładką masę, przełącz mikser na szybsze obroty tak, aby majonez dobrze się ubił i zgęstniał. Przechowuj w lodówce maksymalnie przez jeden dzień.

Przygotuj sałatkę:

  • Obieraczką do warzyw pokrój ogórka wzdłuż na cienkie plastry. Nie dodawaj do sałatki plastrów z pestkami.
  • Wymieszaj ogórka z sambalem, uprażonym sezamem, octem ryżowym i skrop dosłownie 2-3 kroplami oleju sezamowego.
  • Sałatkę trzeba przygotować tuż przed wydaniem dania, żeby ogórek nie zdążył puścić zbyt wiele soku.

Wykończenie:

  • Steki wyjmij z marynaty, osusz papierem kuchennym i smaż na rozgrzanej patelni grillowej – po 2 minuty z każdej strony na krwiste i po 3-4 minuty z każdej strony na średnio wysmażone.
  • Wyjmij frytki z zamrażarki i usmaż ponownie na rozgrzanym oleju aż będą chrupiące i złote (około 5 minut), wyjmij i obsyp obficie solą.
  • Na talerzu ułóż frytki, obok majonez, sałatkę z ogórka oraz steka z grubym plastrem kolendrowego masła na wierzchu.

***

Danie i przepis restauracji Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Opowiadają o swojej propozycji: "Trochę wiosennie, ale nadal jedną nogą w sycących daniach zimowych. Stek to idealne danie na elegancki obiad lub kolację pod warunkiem, że część pracy wykonamy dzień wcześniej. Frytki to wyzwanie - przez wiele dni testowaliśny ich przygotowywanie na wiele sposobów – zamrażanie, podgotowywanie, podwójne smażenie - tak naprawdę elementów sukcesu jest wiele - od samych ziemniaków, sposobu smażenia (jaka temperatura, na oleju czy na smalcu, w garnku czy we frytownicy) po właściwy humor kucharza".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix