zamknij

Stek z rostbefu z frytkami i majonezem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jak zrobić perfekcyjne frytki
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika MotorStek z rostbefu z sałatką pikantną z ogórka

Składniki

  • 4  kotlety wykrojone z rostbefu o wadze około 200 gr
  • 4,5 łyżki  sosu worchester
  •  olej roślinny do smażenia
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2  świeże ogórki
  • łyżeczka  octu ryżowego
  • łyżeczka  pasty sambal oelek
  • kilka kropel  oleju sezamowego
  • łyżka  uprażonego sezamu
  • łyżka  posiekanej kolendry
  • 100 gr  masła
  • 8  dużych ziemniaków
  • 2  żółtka
  • 250 ml  oleju roślinnego
  • łyżeczka  musztardy Dijon
  •  sól i pieprz
0
7

Najlepiej dzień wcześniej

Zamarynuj steki:

Kotlety opłucz, wysusz i zalej marynatą z oleju, sosu worchester i wyciśniętego czosnku - schowaj do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj masło:

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj widelcem z posiekaną kolendrą i wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku, uformuj gruba roladę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj frytki:

  • Obierz ziemniaki, pokrój w grube słupki grubości mniej więcej 1cm i opłucz pod zimną wodą.
  • Przełóż ziemniaki na papier kuchenny i dokładnie je przed smażeniem osusz.
  • Rozgrzej w garnku olej (bądź frytownicę do 180 stopni) - jest gotowy do smażenia, kiedy wokół włożonej doń drewnianej łyżki powstają bąble.
  • Frytki wkładamy do garnka w sitku bądź w sitku do gotowania na parze.
  • Smaż jw przez około 8 minut, aż będą lekko rumiane na krawędziach.
  • Następnie wyjmij je z oleju, przełóż do miski wyłożonej papierem kuchennym, odsącz z tłuszczu i dobrze wystudź.
  • Przełóż do pojemnika i zamroź.

Wydawanie:

Przygotuj majonez:

W misce wymieszaj dokładnie trzepaczką albo mikserem żółtka z musztardą, łyżeczką sosu worchester, dopraw solą i pieprzem, a następnie cały czas ubijając dolewaj powoli 250 ml oleju.

Gdy już wszystkie składniki się połączą na gładką masę, przełącz mikser na szybsze obroty tak, aby majonez dobrze się ubił i zgęstniał. Przechowuj w lodówce maksymalnie przez jeden dzień.

Przygotuj sałatkę:

  • Obieraczką do warzyw pokrój ogórka wzdłuż na cienkie plastry. Nie dodawaj do sałatki plastrów z pestkami.
  • Wymieszaj ogórka z sambalem, uprażonym sezamem, octem ryżowym i skrop dosłownie 2-3 kroplami oleju sezamowego.
  • Sałatkę trzeba przygotować tuż przed wydaniem dania, żeby ogórek nie zdążył puścić zbyt wiele soku.

Wykończenie:

  • Steki wyjmij z marynaty, osusz papierem kuchennym i smaż na rozgrzanej patelni grillowej – po 2 minuty z każdej strony na krwiste i po 3-4 minuty z każdej strony na średnio wysmażone.
  • Wyjmij frytki z zamrażarki i usmaż ponownie na rozgrzanym oleju aż będą chrupiące i złote (około 5 minut), wyjmij i obsyp obficie solą.
  • Na talerzu ułóż frytki, obok majonez, sałatkę z ogórka oraz steka z grubym plastrem kolendrowego masła na wierzchu.

***

Danie i przepis restauracji Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Opowiadają o swojej propozycji: "Trochę wiosennie, ale nadal jedną nogą w sycących daniach zimowych. Stek to idealne danie na elegancki obiad lub kolację pod warunkiem, że część pracy wykonamy dzień wcześniej. Frytki to wyzwanie - przez wiele dni testowaliśny ich przygotowywanie na wiele sposobów – zamrażanie, podgotowywanie, podwójne smażenie - tak naprawdę elementów sukcesu jest wiele - od samych ziemniaków, sposobu smażenia (jaka temperatura, na oleju czy na smalcu, w garnku czy we frytownicy) po właściwy humor kucharza".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix