zamknij

Stek z rostbefu z frytkami i majonezem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Jak zrobić perfekcyjne frytki
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika MotorStek z rostbefu z sałatką pikantną z ogórka

Składniki

  • 4  kotlety wykrojone z rostbefu o wadze około 200 gr
  • 4,5 łyżki  sosu worchester
  •  olej roślinny do smażenia
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2  świeże ogórki
  • łyżeczka  octu ryżowego
  • łyżeczka  pasty sambal oelek
  • kilka kropel  oleju sezamowego
  • łyżka  uprażonego sezamu
  • łyżka  posiekanej kolendry
  • 100 gr  masła
  • 8  dużych ziemniaków
  • 2  żółtka
  • 250 ml  oleju roślinnego
  • łyżeczka  musztardy Dijon
  •  sól i pieprz
0
7

Najlepiej dzień wcześniej

Zamarynuj steki:

Kotlety opłucz, wysusz i zalej marynatą z oleju, sosu worchester i wyciśniętego czosnku - schowaj do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj masło:

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj widelcem z posiekaną kolendrą i wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku, uformuj gruba roladę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na noc.

Przygotuj frytki:

  • Obierz ziemniaki, pokrój w grube słupki grubości mniej więcej 1cm i opłucz pod zimną wodą.
  • Przełóż ziemniaki na papier kuchenny i dokładnie je przed smażeniem osusz.
  • Rozgrzej w garnku olej (bądź frytownicę do 180 stopni) - jest gotowy do smażenia, kiedy wokół włożonej doń drewnianej łyżki powstają bąble.
  • Frytki wkładamy do garnka w sitku bądź w sitku do gotowania na parze.
  • Smaż jw przez około 8 minut, aż będą lekko rumiane na krawędziach.
  • Następnie wyjmij je z oleju, przełóż do miski wyłożonej papierem kuchennym, odsącz z tłuszczu i dobrze wystudź.
  • Przełóż do pojemnika i zamroź.

Wydawanie:

Przygotuj majonez:

W misce wymieszaj dokładnie trzepaczką albo mikserem żółtka z musztardą, łyżeczką sosu worchester, dopraw solą i pieprzem, a następnie cały czas ubijając dolewaj powoli 250 ml oleju.

Gdy już wszystkie składniki się połączą na gładką masę, przełącz mikser na szybsze obroty tak, aby majonez dobrze się ubił i zgęstniał. Przechowuj w lodówce maksymalnie przez jeden dzień.

Przygotuj sałatkę:

  • Obieraczką do warzyw pokrój ogórka wzdłuż na cienkie plastry. Nie dodawaj do sałatki plastrów z pestkami.
  • Wymieszaj ogórka z sambalem, uprażonym sezamem, octem ryżowym i skrop dosłownie 2-3 kroplami oleju sezamowego.
  • Sałatkę trzeba przygotować tuż przed wydaniem dania, żeby ogórek nie zdążył puścić zbyt wiele soku.

Wykończenie:

  • Steki wyjmij z marynaty, osusz papierem kuchennym i smaż na rozgrzanej patelni grillowej – po 2 minuty z każdej strony na krwiste i po 3-4 minuty z każdej strony na średnio wysmażone.
  • Wyjmij frytki z zamrażarki i usmaż ponownie na rozgrzanym oleju aż będą chrupiące i złote (około 5 minut), wyjmij i obsyp obficie solą.
  • Na talerzu ułóż frytki, obok majonez, sałatkę z ogórka oraz steka z grubym plastrem kolendrowego masła na wierzchu.

***

Danie i przepis restauracji Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Opowiadają o swojej propozycji: "Trochę wiosennie, ale nadal jedną nogą w sycących daniach zimowych. Stek to idealne danie na elegancki obiad lub kolację pod warunkiem, że część pracy wykonamy dzień wcześniej. Frytki to wyzwanie - przez wiele dni testowaliśny ich przygotowywanie na wiele sposobów – zamrażanie, podgotowywanie, podwójne smażenie - tak naprawdę elementów sukcesu jest wiele - od samych ziemniaków, sposobu smażenia (jaka temperatura, na oleju czy na smalcu, w garnku czy we frytownicy) po właściwy humor kucharza".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix