zamknij

Stek z rostbefu z kiełkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste danie w stylu bistro
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Monika Motor Stek z rostbefu z puree ziemniaczanym, sosem gorgonzola i sałatką vinaigrette z kiełkami

Składniki

  • 4 kotlety wykrojone z rostbefu
  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  gałka muszkatołowa
  • łyżka  masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki  zielonego marynowanego pieprzu
  • 150 gr sera gorgonzola
  • 1  sałata dębowa
  • 100 gr  dowolnych kiełków: rzodkiewki, brokuła, słonecznika
  • 10  pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze gorąc, ugnieć je na puszyste puree dodając gałkę, masło i mleko. Puree ma być puszyste, szybko zagniecione, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki i masła. Przed podaniem wymieszaj ziemniaki jeszcze z posiekaną natką pietruszki.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Przygotuj sos vinaigrette łącząc 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i zalej wymieszanym vinaigrette, na wierzch wsyp sałatę, kiełki i pokrojone na pół pomidorki (całość wymieszasz dopiero tuż przed podaniem na stół).
  • Przygotuj sos gorgonzola: ser rozpuść w rondelku, dodaj kilka łyżek mleka żeby nabrał gładkiej i w miarę gęstej płynnej konsystencji.
  • Steki osusz i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron najlepiej na krwisto lub na średnio wysmażone - mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Rostbef nie jest tak delikatnym mięsem jak polędwica, więc mocne wysmażenie go utrudnia konsumpcję.
  • Na talerze wyłóż puree, obok wylej odrobinę sosu, posyp każdą porcję pieprzem, na nim ułóż steka, a obok garść sałaty wymieszanej uprzednio z cebulką, kiełkami i vinaigrette.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix