zamknij

Stek z rostbefu z kiełkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste danie w stylu bistro
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika Motor Stek z rostbefu z puree ziemniaczanym, sosem gorgonzola i sałatką vinaigrette z kiełkami

Składniki

  • 4 kotlety wykrojone z rostbefu
  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  gałka muszkatołowa
  • łyżka  masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki  zielonego marynowanego pieprzu
  • 150 gr sera gorgonzola
  • 1  sałata dębowa
  • 100 gr  dowolnych kiełków: rzodkiewki, brokuła, słonecznika
  • 10  pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze gorąc, ugnieć je na puszyste puree dodając gałkę, masło i mleko. Puree ma być puszyste, szybko zagniecione, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki i masła. Przed podaniem wymieszaj ziemniaki jeszcze z posiekaną natką pietruszki.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Przygotuj sos vinaigrette łącząc 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i zalej wymieszanym vinaigrette, na wierzch wsyp sałatę, kiełki i pokrojone na pół pomidorki (całość wymieszasz dopiero tuż przed podaniem na stół).
  • Przygotuj sos gorgonzola: ser rozpuść w rondelku, dodaj kilka łyżek mleka żeby nabrał gładkiej i w miarę gęstej płynnej konsystencji.
  • Steki osusz i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron najlepiej na krwisto lub na średnio wysmażone - mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Rostbef nie jest tak delikatnym mięsem jak polędwica, więc mocne wysmażenie go utrudnia konsumpcję.
  • Na talerze wyłóż puree, obok wylej odrobinę sosu, posyp każdą porcję pieprzem, na nim ułóż steka, a obok garść sałaty wymieszanej uprzednio z cebulką, kiełkami i vinaigrette.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix