Stek z rostbefu z kiełkami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcjiProste danie w stylu bistro
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 4 kotlety wykrojone z rostbefu
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- 150 gr sera gorgonzola
- 1 sałata dębowa
- 100 gr dowolnych kiełków: rzodkiewki, brokuła, słonecznika
- 10 pomidorków cherry
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
0
2
Sposób przygotowania:
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze gorąc, ugnieć je na puszyste puree dodając gałkę, masło i mleko. Puree ma być puszyste, szybko zagniecione, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki i masła. Przed podaniem wymieszaj ziemniaki jeszcze z posiekaną natką pietruszki.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Przygotuj sos vinaigrette łącząc 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i zalej wymieszanym vinaigrette, na wierzch wsyp sałatę, kiełki i pokrojone na pół pomidorki (całość wymieszasz dopiero tuż przed podaniem na stół).
- Przygotuj sos gorgonzola: ser rozpuść w rondelku, dodaj kilka łyżek mleka żeby nabrał gładkiej i w miarę gęstej płynnej konsystencji.
- Steki osusz i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron najlepiej na krwisto lub na średnio wysmażone - mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Rostbef nie jest tak delikatnym mięsem jak polędwica, więc mocne wysmażenie go utrudnia konsumpcję.
- Na talerze wyłóż puree, obok wylej odrobinę sosu, posyp każdą porcję pieprzem, na nim ułóż steka, a obok garść sałaty wymieszanej uprzednio z cebulką, kiełkami i vinaigrette.
***
Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od drobnych, lokalnych wytwórców.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.