zamknij

Stek z rostbefu z kiełkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste danie w stylu bistro
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika Motor Stek z rostbefu z puree ziemniaczanym, sosem gorgonzola i sałatką vinaigrette z kiełkami

Składniki

  • 4 kotlety wykrojone z rostbefu
  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  gałka muszkatołowa
  • łyżka  masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki  zielonego marynowanego pieprzu
  • 150 gr sera gorgonzola
  • 1  sałata dębowa
  • 100 gr  dowolnych kiełków: rzodkiewki, brokuła, słonecznika
  • 10  pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze gorąc, ugnieć je na puszyste puree dodając gałkę, masło i mleko. Puree ma być puszyste, szybko zagniecione, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki i masła. Przed podaniem wymieszaj ziemniaki jeszcze z posiekaną natką pietruszki.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Przygotuj sos vinaigrette łącząc 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i zalej wymieszanym vinaigrette, na wierzch wsyp sałatę, kiełki i pokrojone na pół pomidorki (całość wymieszasz dopiero tuż przed podaniem na stół).
  • Przygotuj sos gorgonzola: ser rozpuść w rondelku, dodaj kilka łyżek mleka żeby nabrał gładkiej i w miarę gęstej płynnej konsystencji.
  • Steki osusz i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron najlepiej na krwisto lub na średnio wysmażone - mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Rostbef nie jest tak delikatnym mięsem jak polędwica, więc mocne wysmażenie go utrudnia konsumpcję.
  • Na talerze wyłóż puree, obok wylej odrobinę sosu, posyp każdą porcję pieprzem, na nim ułóż steka, a obok garść sałaty wymieszanej uprzednio z cebulką, kiełkami i vinaigrette.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix