zamknij

Stek z rostbefu z kiełkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Proste danie w stylu bistro
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika Motor Stek z rostbefu z puree ziemniaczanym, sosem gorgonzola i sałatką vinaigrette z kiełkami

Składniki

  • 4 kotlety wykrojone z rostbefu
  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  gałka muszkatołowa
  • łyżka  masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki  zielonego marynowanego pieprzu
  • 150 gr sera gorgonzola
  • 1  sałata dębowa
  • 100 gr  dowolnych kiełków: rzodkiewki, brokuła, słonecznika
  • 10  pomidorków cherry
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
2

Sposób przygotowania:

  • Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze gorąc, ugnieć je na puszyste puree dodając gałkę, masło i mleko. Puree ma być puszyste, szybko zagniecione, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem gałki i masła. Przed podaniem wymieszaj ziemniaki jeszcze z posiekaną natką pietruszki.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Przygotuj sos vinaigrette łącząc 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i zalej wymieszanym vinaigrette, na wierzch wsyp sałatę, kiełki i pokrojone na pół pomidorki (całość wymieszasz dopiero tuż przed podaniem na stół).
  • Przygotuj sos gorgonzola: ser rozpuść w rondelku, dodaj kilka łyżek mleka żeby nabrał gładkiej i w miarę gęstej płynnej konsystencji.
  • Steki osusz i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron najlepiej na krwisto lub na średnio wysmażone - mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Rostbef nie jest tak delikatnym mięsem jak polędwica, więc mocne wysmażenie go utrudnia konsumpcję.
  • Na talerze wyłóż puree, obok wylej odrobinę sosu, posyp każdą porcję pieprzem, na nim ułóż steka, a obok garść sałaty wymieszanej uprzednio z cebulką, kiełkami i vinaigrette.

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z  Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co  miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od  drobnych, lokalnych wytwórców.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix