Stir fry z wołowiny
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Grzegorz Łapanowski
Szybki sposób na dobre mięso!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- kawałek wołowiny (może być polędwica wołowa lub rostbef)
- 400 g ugotowanego pęczaku
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 mała cukinia
- 2-3 średnie pieczarki
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- sos sojowy
- olej do smażenia
- kilka gałązek rozmaryny, tymianku i szczypioru
- kilka pomidorków koktajlowych
0
1
Sposób przygotowania:
- Warzywa oczyść, umyj i osusz. Obieraczką zestrugaj cienkie paski z marchewki, pietruszki i cukini. Cebulę i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj bardzo drobno
- Wołowinę także pokrój w cienkie plastry, pamiętając aby kroić w poprzek włókien mięsa
- Wszystkie składniki ułóż na desce lub talerzu
- Na mocno rozgrzany w woku olej wrzuć: cebulę, wołowinę, rozmaryn i tymianek (dodane w tym momencie nadadzą mocniejszego aromatu)
- Smaż chwilę, zamieszaj i dodawaj po kolei: marchew, pietruszkę, czosnek, cukinię i pieczarki
- Następnie dorzuć pęczak i podlej danie białym winem
- Wymieszaj i smaż jeszcze krótką chwilę
- Na koniec dopraw całość sosem sojowym
- Na każdą porcję połóż po kilka pomidorków koktajlowych i obficie posyp posiekanym drobno szczypiorkiem
Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.
Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.