zamknij

Surowy makowiec bez cukru

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegańskie święta
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Kucharzyk/ East NewsSurowy makowiec bez cukru

Składniki

  •  spód:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  masa makowa:
  • 1 szklanka mielonego, suszonego maku
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  •  skórka otarta z jednej pomarańczy
  •  polewa:
  • 1/4 szklanki  syropu buraczanego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 3 łyżki  kakao lub karobu
  •  orzechy włoskie do posypania
  •  skórka otarta z pomarańczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy zmiel w robocie kuchennym na drobny granulat.
  • Dodaj rodzynki i miel dalej, aż masa zacznie się łączyć.
  • Dodaj gałkę i sól.
  • Całość powinna przypominać kruche ciasto.
  • Masę rozłóż w tortownicy posmarowanej olejem.
  • Mak mieszaj z mlekiem kokosowym i zostaw na noc.
  • Nerkowce zalej wodą i mocz przez noc.
  • Wszystkie składniki miksuj razem.
  • Masę przełóż na spód. Wyrównuj i wylej na nią polewę.
  • Posyp poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy.
  • Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Autor: Maciej Szaciłło

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix