zamknij

Surowy makowiec bez cukru

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegańskie święta
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Kucharzyk/ East NewsSurowy makowiec bez cukru

Składniki

  •  spód:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  masa makowa:
  • 1 szklanka mielonego, suszonego maku
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  •  skórka otarta z jednej pomarańczy
  •  polewa:
  • 1/4 szklanki  syropu buraczanego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 3 łyżki  kakao lub karobu
  •  orzechy włoskie do posypania
  •  skórka otarta z pomarańczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy zmiel w robocie kuchennym na drobny granulat.
  • Dodaj rodzynki i miel dalej, aż masa zacznie się łączyć.
  • Dodaj gałkę i sól.
  • Całość powinna przypominać kruche ciasto.
  • Masę rozłóż w tortownicy posmarowanej olejem.
  • Mak mieszaj z mlekiem kokosowym i zostaw na noc.
  • Nerkowce zalej wodą i mocz przez noc.
  • Wszystkie składniki miksuj razem.
  • Masę przełóż na spód. Wyrównuj i wylej na nią polewę.
  • Posyp poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy.
  • Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Autor: Maciej Szaciłło

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix