zamknij

Surowy makowiec bez cukru

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wegańskie święta
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Jan Kucharzyk/ East NewsSurowy makowiec bez cukru

Składniki

  •  spód:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  masa makowa:
  • 1 szklanka mielonego, suszonego maku
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  •  skórka otarta z jednej pomarańczy
  •  polewa:
  • 1/4 szklanki  syropu buraczanego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 3 łyżki  kakao lub karobu
  •  orzechy włoskie do posypania
  •  skórka otarta z pomarańczy
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy zmiel w robocie kuchennym na drobny granulat.
  • Dodaj rodzynki i miel dalej, aż masa zacznie się łączyć.
  • Dodaj gałkę i sól.
  • Całość powinna przypominać kruche ciasto.
  • Masę rozłóż w tortownicy posmarowanej olejem.
  • Mak mieszaj z mlekiem kokosowym i zostaw na noc.
  • Nerkowce zalej wodą i mocz przez noc.
  • Wszystkie składniki miksuj razem.
  • Masę przełóż na spód. Wyrównuj i wylej na nią polewę.
  • Posyp poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy.
  • Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN"

Autor: Maciej Szaciłło

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzień dobry. Dziękuje za przepis. Makowiec wyszedł przepyszny. Pozdrawiam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix