zamknij

Sushi dla dzieci

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gąsienice z sushi dla Twojej pociechy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSushi dla dzieci

Składniki

  • 60-80 g ugotowanego ryżu japońskiego
  • 1/2 płatka wodorostu nori lub papieru sojowego
  • kawałek górka, marchewki albo ekologicznej parówki (jako dodatek do środka)
  • kawałek 3 na 3 cm sera bez dziur lub serka topionego
  • kilka  łodyżek cienkiego szczypiorku
  • kilka listków sałaty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Zwilżonymi dłońmi na wodoroście lub płatku sojowym rozłóż warstwę ryżu o grubości ok. 4mm, krawędź jednego dłuższego boku powinna na szerokości ok pół centymetra pozostać bez ryżu, wtedy korpus gąsiennicy łatwo się sklei.
  • Na dłuższym boku wodorostu, gdzie rozłożony ryż, ułóż kawałek ogórka lub parówki pokrojonej w słupek, zwiń dociskając w kierunku boku, na którego końcu nie ma ryżu.
  • Zwijanie najlepiej wykonać na bambusowej macie do sushi, ewentualnie pomocna może być kartka papieru.
  • Tak zwinięty rulonik pokrój na 6 części i odwróć układając na talerzu, tak by było widać przekroje. Pierwsza z roladek będzie głową gąsiennicy, buzię zrób z koła wyciętego z sera. Na nim ułóż oczy też z kółeczek sera, które najlepiej wyciąć słomką. Źrenice zrób z malutkich kółeczek wyciętych z nori nożyczkami. Usta też wytnij z nori.
  • Czułki zrób ze szczypiorku. Wokół gąsiennicy ułóż łąkę ze szczypiorku i sałaty. Smacznego!

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To danie fajnie wygląda super i smakuje doskonale!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix