zamknij

Sushi dla dzieci

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Gąsienice z sushi dla Twojej pociechy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: DDTVN/East NewsSushi dla dzieci

Składniki

  • 60-80 g ugotowanego ryżu japońskiego
  • 1/2 płatka wodorostu nori lub papieru sojowego
  • kawałek górka, marchewki albo ekologicznej parówki (jako dodatek do środka)
  • kawałek 3 na 3 cm sera bez dziur lub serka topionego
  • kilka  łodyżek cienkiego szczypiorku
  • kilka listków sałaty
0
1

Sposób przygotowania:

  • Zwilżonymi dłońmi na wodoroście lub płatku sojowym rozłóż warstwę ryżu o grubości ok. 4mm, krawędź jednego dłuższego boku powinna na szerokości ok pół centymetra pozostać bez ryżu, wtedy korpus gąsiennicy łatwo się sklei.
  • Na dłuższym boku wodorostu, gdzie rozłożony ryż, ułóż kawałek ogórka lub parówki pokrojonej w słupek, zwiń dociskając w kierunku boku, na którego końcu nie ma ryżu.
  • Zwijanie najlepiej wykonać na bambusowej macie do sushi, ewentualnie pomocna może być kartka papieru.
  • Tak zwinięty rulonik pokrój na 6 części i odwróć układając na talerzu, tak by było widać przekroje. Pierwsza z roladek będzie głową gąsiennicy, buzię zrób z koła wyciętego z sera. Na nim ułóż oczy też z kółeczek sera, które najlepiej wyciąć słomką. Źrenice zrób z malutkich kółeczek wyciętych z nori nożyczkami. Usta też wytnij z nori.
  • Czułki zrób ze szczypiorku. Wokół gąsiennicy ułóż łąkę ze szczypiorku i sałaty. Smacznego!

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To danie fajnie wygląda super i smakuje doskonale!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix