zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: gotowaniezpasja.plSushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Składniki

  • 200 wędzonego łososia
  • 50 g imbiru marynowanego
  • 2 płaty nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki masła lurpak
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 25 ml octu ryżowego
  • 150 g ryżu do sushi
  • 20 średnich truskawek
  • 1 średnia łodyga rabarbaru
  • 50 g czarnego sezamu
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wino zagotować z cukrem i ostudzić
  • Oczyszczony rabarbar pokroić w podłużne części grubości ok. 1 cm, a następnie moczyć w zalewie winnej ok. 1 godziny. Wyjąć rabarbar, osuszyć i podsmażyć przez minutę na maśle
  • Zalać ryż wodą w rondelku, tak aby po położeniu płasko ręki na ryżu woda zakrywała palce dłoni. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości i wchłonięcia wody
  • W garnuszku podgrzać ocet (nie gotować) i rozpuścić w nim cukier z solą, ostudzić
  • Do ugotowanego ryżu dodać zalewę, wymieszać ryż i ostudzić
  • Glon nori przekroić na pół. Na połowie nori ułożyć ryż (od dołu na płacie nori ma pozostać 1 cm bez ryżu, a na górze ryż powinien wychodzić za glon o 1 cm ryżu), posypać sezamem, a następnie odwrócić na druga stronę (ryżem do dołu)
  • Posmarować przez środek wasabi, ułożyć pasterki łososia i truskawek pozbawionych ogonków oraz dolnej zwężającej się części i przyłożyć rabarbarem
  • Zawijać na dwa razy (pierwszy raz zawinąć glon do razu za składnikami, drugi raz zawinąć do sklejenia się ryżu), docisnąć rolkę sushi i położyć złączeniem w dół
  • Rolkę pokroić na 8 części. Podawać z sosem sojowym do moczenia kawałków sushi oraz marynowanym imbirem do przegryzania

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix