zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotowaniezpasja.plSushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Składniki

  • 200 wędzonego łososia
  • 50 g imbiru marynowanego
  • 2 płaty nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki masła lurpak
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 25 ml octu ryżowego
  • 150 g ryżu do sushi
  • 20 średnich truskawek
  • 1 średnia łodyga rabarbaru
  • 50 g czarnego sezamu
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wino zagotować z cukrem i ostudzić
  • Oczyszczony rabarbar pokroić w podłużne części grubości ok. 1 cm, a następnie moczyć w zalewie winnej ok. 1 godziny. Wyjąć rabarbar, osuszyć i podsmażyć przez minutę na maśle
  • Zalać ryż wodą w rondelku, tak aby po położeniu płasko ręki na ryżu woda zakrywała palce dłoni. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości i wchłonięcia wody
  • W garnuszku podgrzać ocet (nie gotować) i rozpuścić w nim cukier z solą, ostudzić
  • Do ugotowanego ryżu dodać zalewę, wymieszać ryż i ostudzić
  • Glon nori przekroić na pół. Na połowie nori ułożyć ryż (od dołu na płacie nori ma pozostać 1 cm bez ryżu, a na górze ryż powinien wychodzić za glon o 1 cm ryżu), posypać sezamem, a następnie odwrócić na druga stronę (ryżem do dołu)
  • Posmarować przez środek wasabi, ułożyć pasterki łososia i truskawek pozbawionych ogonków oraz dolnej zwężającej się części i przyłożyć rabarbarem
  • Zawijać na dwa razy (pierwszy raz zawinąć glon do razu za składnikami, drugi raz zawinąć do sklejenia się ryżu), docisnąć rolkę sushi i położyć złączeniem w dół
  • Rolkę pokroić na 8 części. Podawać z sosem sojowym do moczenia kawałków sushi oraz marynowanym imbirem do przegryzania

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix