zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotowaniezpasja.plSushi truskawkowo-rabarbarowe z wędzonym łososiem

Składniki

  • 200 wędzonego łososia
  • 50 g imbiru marynowanego
  • 2 płaty nori
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki masła lurpak
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 25 ml octu ryżowego
  • 150 g ryżu do sushi
  • 20 średnich truskawek
  • 1 średnia łodyga rabarbaru
  • 50 g czarnego sezamu
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wino zagotować z cukrem i ostudzić
  • Oczyszczony rabarbar pokroić w podłużne części grubości ok. 1 cm, a następnie moczyć w zalewie winnej ok. 1 godziny. Wyjąć rabarbar, osuszyć i podsmażyć przez minutę na maśle
  • Zalać ryż wodą w rondelku, tak aby po położeniu płasko ręki na ryżu woda zakrywała palce dłoni. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości i wchłonięcia wody
  • W garnuszku podgrzać ocet (nie gotować) i rozpuścić w nim cukier z solą, ostudzić
  • Do ugotowanego ryżu dodać zalewę, wymieszać ryż i ostudzić
  • Glon nori przekroić na pół. Na połowie nori ułożyć ryż (od dołu na płacie nori ma pozostać 1 cm bez ryżu, a na górze ryż powinien wychodzić za glon o 1 cm ryżu), posypać sezamem, a następnie odwrócić na druga stronę (ryżem do dołu)
  • Posmarować przez środek wasabi, ułożyć pasterki łososia i truskawek pozbawionych ogonków oraz dolnej zwężającej się części i przyłożyć rabarbarem
  • Zawijać na dwa razy (pierwszy raz zawinąć glon do razu za składnikami, drugi raz zawinąć do sklejenia się ryżu), docisnąć rolkę sushi i położyć złączeniem w dół
  • Rolkę pokroić na 8 części. Podawać z sosem sojowym do moczenia kawałków sushi oraz marynowanym imbirem do przegryzania

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix