zamknij

Sushi z krewetką w tempurze

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Spróbuj domowego sushi
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: DDTVN/East NewsSushi z krewetką w tempurze

Składniki

  • 2 szklanki  ugotowanego ryżu do sushi
  • 3 płaty wodorostów Nori
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 5 łyżek tempury
  • 20 małych krewetek z ogonkami
  • 1/2 świeżego ogórka bez pestek, pokrojonego w paski
  • 1 awokado
  • 1 serek philadelphia
  • odrobina sosu sojowego
  • odrobina imbiru w zalewie
  • 1 pasta wasabi
  • do dekoracji drobny kawior do dekoracji
0
2

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj matę do sushi owijając ją kila razy cienką folią spożywczą.
  • Z zimną wodą wymieszaj tempurę, musi mieć konsystencję jak lekki budyń i włóż w nią krewetki.
  • Smaż w głębokim oleju około 4 minuty.
  • Odsącz na ręczniku papierowym. Arkusze nori złóż na pół i przetnij nożyczkami lub ostrym nożem.  Na macie połóż 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie.
  • Wilgotną dłonią nabierz garść ryżu i równomiernie rozłóż na całym płacie nori.
  • Całość posyp czarnym sezamem. Delikatnie chwyć za rogi arkusz nori i przewróć na drugą stronę, tak aby ryż z sezamem znalazł się pod spodem.
  • Ułóż nadzienie ok. 3 cm od krawędzi nori: ogórka, krewetki ułóż tak, że te wewnątrz są bez ogonka, a te na brzegach ogonkami wystają poza rolkę.
  • Posmaruj serkiem Philadelphia i pastą wasabi
  • Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagnij matę, równocześnie zaginając krawędzie nori. Zawiń matę wokół składników uciskając ją palcami, żeby składniki dobrze się skleiły.
  • Odwiń rolkę z maty i odłóż na bok na parę minut, żeby się dobrze skleiła.
  • Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekrój rolkę na pół, następnie obie części ułóż obok siebie i przekrój ponownie na pół, na koniec jeszcze pokrój parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawaj brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi. Obierz avokado i tnij cienkie plasterki, owiń nim nasze suhi. Posyp sezamem i lekko kawiorem.
  • Tak samo przygotuj pozostałe rolki.  Podaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Te krewetki obrane z łusek? Bo teraz nie wiem :-(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      tvnpix