zamknij

Sushi z krewetką w tempurze

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Spróbuj domowego sushi
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSushi z krewetką w tempurze

Składniki

  • 2 szklanki  ugotowanego ryżu do sushi
  • 3 płaty wodorostów Nori
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 5 łyżek tempury
  • 20 małych krewetek z ogonkami
  • 1/2 świeżego ogórka bez pestek, pokrojonego w paski
  • 1 awokado
  • 1 serek philadelphia
  • odrobina sosu sojowego
  • odrobina imbiru w zalewie
  • 1 pasta wasabi
  • do dekoracji drobny kawior do dekoracji
0
2

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj matę do sushi owijając ją kila razy cienką folią spożywczą.
  • Z zimną wodą wymieszaj tempurę, musi mieć konsystencję jak lekki budyń i włóż w nią krewetki.
  • Smaż w głębokim oleju około 4 minuty.
  • Odsącz na ręczniku papierowym. Arkusze nori złóż na pół i przetnij nożyczkami lub ostrym nożem.  Na macie połóż 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie.
  • Wilgotną dłonią nabierz garść ryżu i równomiernie rozłóż na całym płacie nori.
  • Całość posyp czarnym sezamem. Delikatnie chwyć za rogi arkusz nori i przewróć na drugą stronę, tak aby ryż z sezamem znalazł się pod spodem.
  • Ułóż nadzienie ok. 3 cm od krawędzi nori: ogórka, krewetki ułóż tak, że te wewnątrz są bez ogonka, a te na brzegach ogonkami wystają poza rolkę.
  • Posmaruj serkiem Philadelphia i pastą wasabi
  • Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagnij matę, równocześnie zaginając krawędzie nori. Zawiń matę wokół składników uciskając ją palcami, żeby składniki dobrze się skleiły.
  • Odwiń rolkę z maty i odłóż na bok na parę minut, żeby się dobrze skleiła.
  • Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekrój rolkę na pół, następnie obie części ułóż obok siebie i przekrój ponownie na pół, na koniec jeszcze pokrój parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawaj brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi. Obierz avokado i tnij cienkie plasterki, owiń nim nasze suhi. Posyp sezamem i lekko kawiorem.
  • Tak samo przygotuj pozostałe rolki.  Podaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Te krewetki obrane z łusek? Bo teraz nie wiem :-(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix