zamknij

Świąteczna szynka pieczona

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kup surową szynkę, tzw. pieczeniową (z warstwą słoniny)
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurSzynka świąteczna tuŻur etap 3

Składniki

  • 1 surowa szynka, tzw. pieczeniowa
  • 6-8 ząbków  czosnku
  • 2-4 ziaren liście laurowe
  • 4-6  ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1-1½ łyżeczki estragonu
  • ½ - 1 łyżeczki tymianku
  • ½ - 1 łyżeczki  rozmarynu
  • ¼ - ½ łyżeczki ziaren  kolendry
  • 15-45  goździków (całych)
  • 2-6 łyżek  płynnego ciemnego miodu, najlepiej spadziowego
  •  czarny pieprz mielony
  • 1 kieliszek  białego wina (opcjonalnie)
0
10

Sposób przygotowania:

  • Jeśli szynka nie jest bardzo zwarta, zacznij od zesznurowania jej – najlepiej za pomocą bawełnianego sznurka wędliniarskiego (do nabycia nawet w niektórych supermarketach), ale jeśli nie masz go pod ręką wystarczy zwykła, bawełniana nić.
  • Następnie zagotuj wodę w dużym garnku i włóż do wrzątku szynkę oraz dodaj przyprawy przeznaczone do gotowania: czosnek, liście laurowe, po 4-6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, estragon, tymianek, rozmaryn i ziarna kolendry - dokładna ilość przypraw zależy od wielkości szynki oraz Twoich upodobań smakowych, czosnek wrzuć pokrojony w grube plastry bądź duże cząstki.
  • Gotuj szynkę z przyprawami na małym ogniu przez 1½ - 2 godz. a potem zdejmij gar z ognia, ale pozostaw szynkę w wywarze do całkowitego ostygnięcia (najlepiej przez noc, i najlepiej w chłodnym miejscu).
  • Następnie wyjmij szynkę z wywaru, osusz papierowym ręcznikiem i ponabijaj jej górną część goździkami – gęstość zależy od Twojej cierpliwości i upodobania do korzennych smaków.
  • Tak przygotowaną szynkę ułóż szynkę na kawałku papieru do pieczenia lub podwójnie złożonym arkuszu folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem – zwróć uwagę aby rozmiar użytego arkusza folii lub papieru był wystarczająco duży aby później wystarczyło Ci go do owinięcia mięsa – oprósz szynkę pieprzem, wysmaruj miodem, ułóż w brytfannie lub głębokim naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na środkowy poziom (bez termoobiegu).
  • Kiedy mięso zacznie się rumienić (po ok. 20 min.) polej je winem, przykryj przygotowanym połciem słoniny (o ile pieczesz szynkę bez własnej warstwy tłuszczu) i połącz brzegi folii lub papieru (ja wolę używać papieru, do połączenia zawiniętych brzegów używam wykałaczek). Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz szynkę jeszcze przez 1 – 1½ godz. (czas zależy od wielkości szynki).
  • Po upieczeniu wyjmij szynkę z folii lub papieru, usuń warstwę słoniny (o ile była przykryta osobnym płatem), a pozostały na dnie sos ostrożnie zlej do naczynia i koniecznie zachowaj do podania szynki.
  • Tak upieczona szynka, pokrojona w cienkie plastry i podana z sosem z pieczenia to zarówno świetne świąteczne danie obiadowe na ciepło (np.: w pierwszy dzień świąt), jak i pyszne zimne danie (np.: półmisek zimnych mięs drugiego dnia świąt). Jeśli będziesz podawać szynkę na zimno to proponuję po schłodzeniu sosu zebrać z niego i usunąć warstwę tłuszczu.

Willa tuŻur radzi:

  • Do wykonania dania najlepsza jest szynka, tzw. pieczeniowa (tj. z warstwą słoniny) lub 1 szynka i połeć słoniny wystarczający do przykrycia szynki
  • Jest to świetny sposób przygotowania szynki dla osób, które chcą lub muszą przestrzegać diety bez soli – w przypadku tego dania możesz w ogóle zrezygnować z soli!
  • Wywar pozostały po ugotowaniu szynki wykorzystaj jako świetną, aromatyczną bazę na zupę - zbierz tylko nadmiar przypraw lub usuń woreczek z nimi.
  •  

***

Tradycyjny przepis na szynkę podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzięki za przepis-zrobione i smaczne. Tylko soli brak. Można dodać do gara podczas gotowania?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bez soli?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          willa tuŻur

          jeśli szynkę gotujemy w sporej ilości ziół (tak jak podałam w przepisie) i podajemy z sosem powstałym z pieczenia to można ją przygotować bez grama soli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo smaczna,właśnie taką robiłam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  tvnpix