zamknij

Świąteczna szynka pieczona

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kup surową szynkę, tzw. pieczeniową (z warstwą słoniny)
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurSzynka świąteczna tuŻur etap 3

Składniki

  • 1 surowa szynka, tzw. pieczeniowa
  • 6-8 ząbków  czosnku
  • 2-4 ziaren liście laurowe
  • 4-6  ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1-1½ łyżeczki estragonu
  • ½ - 1 łyżeczki tymianku
  • ½ - 1 łyżeczki  rozmarynu
  • ¼ - ½ łyżeczki ziaren  kolendry
  • 15-45  goździków (całych)
  • 2-6 łyżek  płynnego ciemnego miodu, najlepiej spadziowego
  •  czarny pieprz mielony
  • 1 kieliszek  białego wina (opcjonalnie)
0
10

Sposób przygotowania:

  • Jeśli szynka nie jest bardzo zwarta, zacznij od zesznurowania jej – najlepiej za pomocą bawełnianego sznurka wędliniarskiego (do nabycia nawet w niektórych supermarketach), ale jeśli nie masz go pod ręką wystarczy zwykła, bawełniana nić.
  • Następnie zagotuj wodę w dużym garnku i włóż do wrzątku szynkę oraz dodaj przyprawy przeznaczone do gotowania: czosnek, liście laurowe, po 4-6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, estragon, tymianek, rozmaryn i ziarna kolendry - dokładna ilość przypraw zależy od wielkości szynki oraz Twoich upodobań smakowych, czosnek wrzuć pokrojony w grube plastry bądź duże cząstki.
  • Gotuj szynkę z przyprawami na małym ogniu przez 1½ - 2 godz. a potem zdejmij gar z ognia, ale pozostaw szynkę w wywarze do całkowitego ostygnięcia (najlepiej przez noc, i najlepiej w chłodnym miejscu).
  • Następnie wyjmij szynkę z wywaru, osusz papierowym ręcznikiem i ponabijaj jej górną część goździkami – gęstość zależy od Twojej cierpliwości i upodobania do korzennych smaków.
  • Tak przygotowaną szynkę ułóż szynkę na kawałku papieru do pieczenia lub podwójnie złożonym arkuszu folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem – zwróć uwagę aby rozmiar użytego arkusza folii lub papieru był wystarczająco duży aby później wystarczyło Ci go do owinięcia mięsa – oprósz szynkę pieprzem, wysmaruj miodem, ułóż w brytfannie lub głębokim naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na środkowy poziom (bez termoobiegu).
  • Kiedy mięso zacznie się rumienić (po ok. 20 min.) polej je winem, przykryj przygotowanym połciem słoniny (o ile pieczesz szynkę bez własnej warstwy tłuszczu) i połącz brzegi folii lub papieru (ja wolę używać papieru, do połączenia zawiniętych brzegów używam wykałaczek). Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz szynkę jeszcze przez 1 – 1½ godz. (czas zależy od wielkości szynki).
  • Po upieczeniu wyjmij szynkę z folii lub papieru, usuń warstwę słoniny (o ile była przykryta osobnym płatem), a pozostały na dnie sos ostrożnie zlej do naczynia i koniecznie zachowaj do podania szynki.
  • Tak upieczona szynka, pokrojona w cienkie plastry i podana z sosem z pieczenia to zarówno świetne świąteczne danie obiadowe na ciepło (np.: w pierwszy dzień świąt), jak i pyszne zimne danie (np.: półmisek zimnych mięs drugiego dnia świąt). Jeśli będziesz podawać szynkę na zimno to proponuję po schłodzeniu sosu zebrać z niego i usunąć warstwę tłuszczu.

Willa tuŻur radzi:

  • Do wykonania dania najlepsza jest szynka, tzw. pieczeniowa (tj. z warstwą słoniny) lub 1 szynka i połeć słoniny wystarczający do przykrycia szynki
  • Jest to świetny sposób przygotowania szynki dla osób, które chcą lub muszą przestrzegać diety bez soli – w przypadku tego dania możesz w ogóle zrezygnować z soli!
  • Wywar pozostały po ugotowaniu szynki wykorzystaj jako świetną, aromatyczną bazę na zupę - zbierz tylko nadmiar przypraw lub usuń woreczek z nimi.
  •  

***

Tradycyjny przepis na szynkę podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny ze wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzięki za przepis-zrobione i smaczne. Tylko soli brak. Można dodać do gara podczas gotowania?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      bez soli?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          willa tuŻur

          jeśli szynkę gotujemy w sporej ilości ziół (tak jak podałam w przepisie) i podajemy z sosem powstałym z pieczenia to można ją przygotować bez grama soli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo smaczna,właśnie taką robiłam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  tvnpix