zamknij

Świąteczne czekoladowe trufle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Tylko 3 składniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nesja89Świąteczne czekoladowe trufle

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (np.70%)
  • 160 ml mleka kokosowego
  • 20 ml oleju kokosowego (lub masło)
0
0

Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj mleko kokosowe. W międzyczasie posiekaj czekoladę i przełóż ją do miski.
  • Dodaj również olej kokosowy. Zawartość miski zalej gorącym mlekiem kokosowym i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę przelej do płaskiego naczynia (ułatwi to formowanie trufli) i umieść w lodówce na noc (minimum 4 godziny). Następnego dnia można formować trufelki (łyżką, łyżeczką do melona lub jakimkolwiek innym narzędziem).
  • Na posypkę wykorzystaj np. kakao, wiórki kokosowe, cukier puder, w których obtocz uformowane trufelki.
  • Gotowe cudeńka najlepiej prezentują się w kolorowych papilotkach i ładnym pudełeczku. Idealne na prezent! Trufelki te mają mniej kalorii niż klasyczne tego typu słodycze (409 w 100 g w porównaniu do niemal 600 w przypadku tradycyjnych trufli) i są naprawdę bardzo zdrowe! W dodatku jest to przepis wegański (o ile nie użyjemy masła).

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix