zamknij

Świąteczne czekoladowe trufle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Tylko 3 składniki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nesja89Świąteczne czekoladowe trufle

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (np.70%)
  • 160 ml mleka kokosowego
  • 20 ml oleju kokosowego (lub masło)
0
0

Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj mleko kokosowe. W międzyczasie posiekaj czekoladę i przełóż ją do miski.
  • Dodaj również olej kokosowy. Zawartość miski zalej gorącym mlekiem kokosowym i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę przelej do płaskiego naczynia (ułatwi to formowanie trufli) i umieść w lodówce na noc (minimum 4 godziny). Następnego dnia można formować trufelki (łyżką, łyżeczką do melona lub jakimkolwiek innym narzędziem).
  • Na posypkę wykorzystaj np. kakao, wiórki kokosowe, cukier puder, w których obtocz uformowane trufelki.
  • Gotowe cudeńka najlepiej prezentują się w kolorowych papilotkach i ładnym pudełeczku. Idealne na prezent! Trufelki te mają mniej kalorii niż klasyczne tego typu słodycze (409 w 100 g w porównaniu do niemal 600 w przypadku tradycyjnych trufli) i są naprawdę bardzo zdrowe! W dodatku jest to przepis wegański (o ile nie użyjemy masła).

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix