zamknij

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pierniki wcale nie muszą być pracochłonne
Ugotowałem to!32
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
37komentarzy
Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 1  jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli barwnika
0
20

Sposób przygotowania:

  • Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
  • Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypuj je mąką).
  • Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.

Więcej przepisów na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (37)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jest dwa razy wpisany cukier puder. Pomyłka czy tak ma być? Ktoś wie?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam pytanie czy cukier puder ma być 100gram i 1szklanka czy tylko 100gram ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Cukier puder 1szklanka( na dole w przepisie) jest do lukru

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jak zrobić pierniki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy pierniczki sa twarde od razu po upieczeniu?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Dekorować je od razu czy jak zmiekna?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jakiego miód będzie najlepszy do tego przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Perniczki sa przepyszne.Pozdrowienia dla pani Ani!!!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Właśnie wypróbowałam przepis, pierniki przepyszne i miękkie. Dodałam trzy łyżki mleka i zabrały mi więcej mąki niż w przepisie. Polecam gorąco. Wychodzi ok 60 sztuk. Uwaga pierniczki bardzo rosną więc trzeba naprawdę cienko wałkować ciasto .

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      W końcu super przepis na pierniki!! Wyszły pyszne ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Po jakim czasie robią się miękkie?

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                              Klasyka na twoim stole

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Tatar ze śledzia
                                              Przepis 13

                                              Tatar ze śledzia

                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Wiśniowy drift Przepis 102

                                              Wiśniowy drift

                                              Sernik z sosem wiśniowym

                                              tvnpix