zamknij

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pierniki wcale nie muszą być pracochłonne
Ugotowałem to!32
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
37komentarzy
Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 1  jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli barwnika
0
20

Sposób przygotowania:

  • Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
  • Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypuj je mąką).
  • Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.

Więcej przepisów na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (37)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jest dwa razy wpisany cukier puder. Pomyłka czy tak ma być? Ktoś wie?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam pytanie czy cukier puder ma być 100gram i 1szklanka czy tylko 100gram ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Cukier puder 1szklanka( na dole w przepisie) jest do lukru

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jak zrobić pierniki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy pierniczki sa twarde od razu po upieczeniu?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Dekorować je od razu czy jak zmiekna?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jakiego miód będzie najlepszy do tego przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Perniczki sa przepyszne.Pozdrowienia dla pani Ani!!!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Właśnie wypróbowałam przepis, pierniki przepyszne i miękkie. Dodałam trzy łyżki mleka i zabrały mi więcej mąki niż w przepisie. Polecam gorąco. Wychodzi ok 60 sztuk. Uwaga pierniczki bardzo rosną więc trzeba naprawdę cienko wałkować ciasto .

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      W końcu super przepis na pierniki!! Wyszły pyszne ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Po jakim czasie robią się miękkie?

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Puszyste ego Przepis 14

                                              Puszyste ego

                                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                              Deserowa wersja pomidora

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                              Pizza godna królów

                                              tvnpix