zamknij

Sypane ciasto drożdżowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
jaolen
Autor przepisu:
Idealne do kawy
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Sypane ciasto drożdżowe

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 2  roztrzepane jajka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g namoczonych rodzynek
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do miski dodaj składniki dokładnie w takiej kolejności: najpierw dodaj rozkruszone drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, wlej ciepłe mleko, następnie dodaj olej słonecznikowy, roztrzepane jajka i całość zasyp mąką. Na sam koniec dodaj szczyptę soli – nie mieszaj. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na min. 2 godz.
  • Gdy ciasto już wyrośnie zdejmij folię i wymieszaj ciasto łyżką. Dodaj osuszone rodzynki i jeszcze raz wymieszaj łyżką.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż do niej ciasto. Należy przygotuj kruszonkę i posyp nią ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C i piecz przez ok. 80 min. – piecz do tak zwanego do suchego patyka.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix