zamknij

Szarlotka Melanii

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Kwaśne jabłka i kruche ciasto
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Melania KozyraSzarlotka Melanii

Składniki

  • 2 kg  jabłek odmiany Szara Reneta
  • 200 g  margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mała paczuszka)
  • 200 g (czyli 1 szklanka) cukru
  • 400 g (2 szklanki) mąki
  • 2  żółtka
  • 2 małe łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie  12% śmietany
  • 6 dużych łyżek stołowych  cukru pudru (do lukru)
0
10

Sposób przygotowania:

  • Obierz i zetrzyj jabłka, gotuj, mieszając, lubią się przypalać! Dodaj cukru do smaku - ja lubię je zostawić dosyć kwaśne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Utrzyj same żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną aż powstanie masa.
  • Do naczynia z utartą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (ważne, żeby mąka była przesiana!)
  • Ulep z masy wymieszanej z przesianą mąką dwie kule (jedna będzie spodem ciasta, druga górą) i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
  • Po 30 minutach wyjmij pierwszą kulę, przygotuj formę do pieczenia (w zależności od kształtu wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem i posyp bułką tartą) i zetrzyj na tarce spód ciasta, czyli pierwszą kulę.
  • Podpiecz spód ciasta w piekarniku, aż zacznie się rumienić.
  • Wyjmij zarumieniony spód z piekarnika, nałóż na niego ugotowane jabłka - wiadomo, że są ugotowane, jak zrobiła się z nich masa.
  • Teraz pora na drugą kulę - wyjmij ją z zamrażarki i zetrzyj wprost na jabłka.
  • Szarlotkę włóż do pieca aż góra się zarumieni - uwaga! to będzie już za około 20 minut! Trzeba pilnować, wszystko zależy od piekarnika!
  • Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i rozprowadź łyżeczką na górze gorącego ciasta - powstanie cudowny lukier.



Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
elzbieta_wieczorkiewicz

Piekłam jest pyszna! Mam ten przepis od mojej babci!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wyglądać bardzo apetycznie, dzięki za przepis

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          tvnpix