zamknij

Szarlotka Melanii

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Melania Kozyra
Autor przepisu:
Kwaśne jabłka i kruche ciasto
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Melania KozyraSzarlotka Melanii

Składniki

  • 2 kg  jabłek odmiany Szara Reneta
  • 200 g  margaryny do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (mała paczuszka)
  • 200 g (czyli 1 szklanka) cukru
  • 400 g (2 szklanki) mąki
  • 2  żółtka
  • 2 małe łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie  12% śmietany
  • 6 dużych łyżek stołowych  cukru pudru (do lukru)
0
10

Sposób przygotowania:

  • Obierz i zetrzyj jabłka, gotuj, mieszając, lubią się przypalać! Dodaj cukru do smaku - ja lubię je zostawić dosyć kwaśne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Utrzyj same żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną aż powstanie masa.
  • Do naczynia z utartą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia (ważne, żeby mąka była przesiana!)
  • Ulep z masy wymieszanej z przesianą mąką dwie kule (jedna będzie spodem ciasta, druga górą) i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
  • Po 30 minutach wyjmij pierwszą kulę, przygotuj formę do pieczenia (w zależności od kształtu wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem i posyp bułką tartą) i zetrzyj na tarce spód ciasta, czyli pierwszą kulę.
  • Podpiecz spód ciasta w piekarniku, aż zacznie się rumienić.
  • Wyjmij zarumieniony spód z piekarnika, nałóż na niego ugotowane jabłka - wiadomo, że są ugotowane, jak zrobiła się z nich masa.
  • Teraz pora na drugą kulę - wyjmij ją z zamrażarki i zetrzyj wprost na jabłka.
  • Szarlotkę włóż do pieca aż góra się zarumieni - uwaga! to będzie już za około 20 minut! Trzeba pilnować, wszystko zależy od piekarnika!
  • Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i rozprowadź łyżeczką na górze gorącego ciasta - powstanie cudowny lukier.



Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
elzbieta_wieczorkiewicz

Piekłam jest pyszna! Mam ten przepis od mojej babci!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wyglądać bardzo apetycznie, dzięki za przepis

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          tvnpix