zamknij

Szarlotka przykryta bezą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Poleca kawalerodkuchni.pl
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kawalerodkuchni.plSzarlotka przykryta bezą

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • 1,5 kg jabłek (np. antonówki)
  • 6 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Spód z kruchego ciasta: zagniataj mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy formuj kulę, zawijaj ją w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój kulę w cienkie plastry i rozgnięć cienką warstwą na blachę.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę.
  • Włóż do garnka z pozostałą częścią masła, duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Ostudź.
  • Białka ubij na sztywną pianę, po czym ubijaj dalej, dodając stopniowo cukier.
  • Na upieczony spod wyłóż uduszone jabłka, przykryj ubitą pianą z białek, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.

Przepis z blogu kawalerodkuchni.pl

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

2 szklanki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix