Szarlotka przykryta bezą
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiPoleca kawalerodkuchni.pl
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Składniki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 300 g masła
- 1,5 kg jabłek (np. antonówki)
- 6 białek jaj
- 1,5 szklanki cukru
0
0
Sposób przygotowania:
- Spód z kruchego ciasta: zagniataj mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
- Z masy formuj kulę, zawijaj ją w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój kulę w cienkie plastry i rozgnięć cienką warstwą na blachę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę.
- Włóż do garnka z pozostałą częścią masła, duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Ostudź.
- Białka ubij na sztywną pianę, po czym ubijaj dalej, dodając stopniowo cukier.
- Na upieczony spod wyłóż uduszone jabłka, przykryj ubitą pianą z białek, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.
Przepis z blogu kawalerodkuchni.pl
Zainspiruj nas
Komentarze (2)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
2 szklanki :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ile tej mąki?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.