zamknij

Szarlotka przykryta bezą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Poleca kawalerodkuchni.pl
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: kawalerodkuchni.plSzarlotka przykryta bezą

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • 1,5 kg jabłek (np. antonówki)
  • 6 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Spód z kruchego ciasta: zagniataj mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy formuj kulę, zawijaj ją w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój kulę w cienkie plastry i rozgnięć cienką warstwą na blachę.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę.
  • Włóż do garnka z pozostałą częścią masła, duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Ostudź.
  • Białka ubij na sztywną pianę, po czym ubijaj dalej, dodając stopniowo cukier.
  • Na upieczony spod wyłóż uduszone jabłka, przykryj ubitą pianą z białek, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.

Przepis z blogu kawalerodkuchni.pl

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

2 szklanki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix