zamknij

Szarlotka przykryta bezą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Poleca kawalerodkuchni.pl
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kawalerodkuchni.plSzarlotka przykryta bezą

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • 1,5 kg jabłek (np. antonówki)
  • 6 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Spód z kruchego ciasta: zagniataj mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy formuj kulę, zawijaj ją w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój kulę w cienkie plastry i rozgnięć cienką warstwą na blachę.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę.
  • Włóż do garnka z pozostałą częścią masła, duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Ostudź.
  • Białka ubij na sztywną pianę, po czym ubijaj dalej, dodając stopniowo cukier.
  • Na upieczony spod wyłóż uduszone jabłka, przykryj ubitą pianą z białek, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.

Przepis z blogu kawalerodkuchni.pl

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

2 szklanki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix