zamknij

Szarlotka przykryta bezą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Poleca kawalerodkuchni.pl
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kawalerodkuchni.plSzarlotka przykryta bezą

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • 1,5 kg jabłek (np. antonówki)
  • 6 białek jaj
  • 1,5 szklanki cukru
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Spód z kruchego ciasta: zagniataj mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy formuj kulę, zawijaj ją w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki, pokrój kulę w cienkie plastry i rozgnięć cienką warstwą na blachę.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę.
  • Włóż do garnka z pozostałą częścią masła, duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Ostudź.
  • Białka ubij na sztywną pianę, po czym ubijaj dalej, dodając stopniowo cukier.
  • Na upieczony spod wyłóż uduszone jabłka, przykryj ubitą pianą z białek, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 25 – 30 minut.

Przepis z blogu kawalerodkuchni.pl

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

2 szklanki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      tvnpix