zamknij

Szarlotka z kruszonką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East News Szarlotka z kruszonką

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 350 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Wszystkie składniki (1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka, pół  łyżeczki  proszku do pieczenia) zagnieć i uformuj kule, odstaw do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkuj do wielkości tortownicy (23cm), wrzuć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 min.
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka pokrój w kostkę dowolnej wielkości, podsmaż na rozpuszczonym maśle (100 g), dodaj cukier (1 szklanka), przesmaż do odparowania wody z jabłek i odstaw do przestudzenia, następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i cynamon. Nałóż na podpieczone ciasto i przygotuj kruszonkę.
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego wrzuć do miski i zagnieć na kruszonkę. Wyłóż gotową kruszonkę na jabłka i piecz 40 minutw 170 stopniach. Smacznego!
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam szarlotkę wg Pani przepisu już kilka razy i dzięki niemu jestem bohaterem we własnym domu. Jest bardzo dobra, kruche ciasto rozpuszcza się w ustach, a jabłka delikatne, nie za słodkie, po prostu pycha!!!! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nasz ulubiona szarlotka,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          tvnpix