zamknij

Szarlotka z kruszonką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East News Szarlotka z kruszonką

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 350 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Wszystkie składniki (1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka, pół  łyżeczki  proszku do pieczenia) zagnieć i uformuj kule, odstaw do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkuj do wielkości tortownicy (23cm), wrzuć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 min.
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka pokrój w kostkę dowolnej wielkości, podsmaż na rozpuszczonym maśle (100 g), dodaj cukier (1 szklanka), przesmaż do odparowania wody z jabłek i odstaw do przestudzenia, następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i cynamon. Nałóż na podpieczone ciasto i przygotuj kruszonkę.
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego wrzuć do miski i zagnieć na kruszonkę. Wyłóż gotową kruszonkę na jabłka i piecz 40 minutw 170 stopniach. Smacznego!
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam szarlotkę wg Pani przepisu już kilka razy i dzięki niemu jestem bohaterem we własnym domu. Jest bardzo dobra, kruche ciasto rozpuszcza się w ustach, a jabłka delikatne, nie za słodkie, po prostu pycha!!!! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nasz ulubiona szarlotka,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          tvnpix