zamknij

Szarlotka z kruszonką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: DDTVN/East News Szarlotka z kruszonką

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 350 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Wszystkie składniki (1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka, pół  łyżeczki  proszku do pieczenia) zagnieć i uformuj kule, odstaw do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkuj do wielkości tortownicy (23cm), wrzuć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 min.
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka pokrój w kostkę dowolnej wielkości, podsmaż na rozpuszczonym maśle (100 g), dodaj cukier (1 szklanka), przesmaż do odparowania wody z jabłek i odstaw do przestudzenia, następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i cynamon. Nałóż na podpieczone ciasto i przygotuj kruszonkę.
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego wrzuć do miski i zagnieć na kruszonkę. Wyłóż gotową kruszonkę na jabłka i piecz 40 minutw 170 stopniach. Smacznego!
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam szarlotkę wg Pani przepisu już kilka razy i dzięki niemu jestem bohaterem we własnym domu. Jest bardzo dobra, kruche ciasto rozpuszcza się w ustach, a jabłka delikatne, nie za słodkie, po prostu pycha!!!! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nasz ulubiona szarlotka,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          tvnpix