zamknij

Szarlotka z kruszonką

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jak u babci
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: DDTVN/East News Szarlotka z kruszonką

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 350 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • Wszystkie składniki (1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka, pół  łyżeczki  proszku do pieczenia) zagnieć i uformuj kule, odstaw do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkuj do wielkości tortownicy (23cm), wrzuć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 min.
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka pokrój w kostkę dowolnej wielkości, podsmaż na rozpuszczonym maśle (100 g), dodaj cukier (1 szklanka), przesmaż do odparowania wody z jabłek i odstaw do przestudzenia, następnie dodaj bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i cynamon. Nałóż na podpieczone ciasto i przygotuj kruszonkę.
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego wrzuć do miski i zagnieć na kruszonkę. Wyłóż gotową kruszonkę na jabłka i piecz 40 minutw 170 stopniach. Smacznego!
Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam szarlotkę wg Pani przepisu już kilka razy i dzięki niemu jestem bohaterem we własnym domu. Jest bardzo dobra, kruche ciasto rozpuszcza się w ustach, a jabłka delikatne, nie za słodkie, po prostu pycha!!!! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nasz ulubiona szarlotka,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          tvnpix