zamknij

Szaszłyki po turecku z ananasem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Papryczka chili doda im ostrości
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSzaszłyki po turecku z ananasem i czerwoną soczewicą

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 szalotka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g liści rukoli
  • 200 g pokrojonego ananasa
  • 1 ogórek zielony
  • 1 limonka
  •  Patyczki do szaszłyków
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Oczyść i pokrój w paski ok. 2cm grubości a następnie nabij na zwilżone w wodzie patyczki do szaszłyków
  • Obróć szalotkę i posiekać drobno. Umyj papryczki chili, osusz i posiekaj drobno usuwając pestki
  • Wymieszaj sos sojowy z szalotką, solą, pieprzem, 3 łyżkami oliwy z oliwek, octem i połową chili
  • Powstałą marynatą posmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na 15 minut
  • W międzyczasie zagotuj wodę z koncentratem pomidorowym i wrzuć do niej soczewicę
  • Gotuj według instrukcji na opakowaniu a następnie odcedź
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść szaszłyki na blasze posmarowanej tłuszczem
  • Wstawdo piekarnika na 15 minut przekręcając szaszłyki na drugą stronę w połowie czasu pieczenia
  • Obróć ogórka, delikatnie usuwając łyżką miąższ a następnie pokrój w plastry
  • Wymieszaj pozostałą oliwę z łyżką wody w której gotowała się soczewica, solą, pieprzem, sokiem z limonki i pozostałą chili
  • Następnie wymieszaj soczewicę z powstałym sosem i dodać go do rukoli, ananasa i ogórka
  • Zamieszaj i rozłóż sałatkę na talerzach
  • Na każdej porcji ułóż po kilka szaszłyków. Podawaj

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix