zamknij

Szaszłyki po turecku z ananasem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Papryczka chili doda im ostrości
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSzaszłyki po turecku z ananasem i czerwoną soczewicą

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 szalotka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g liści rukoli
  • 200 g pokrojonego ananasa
  • 1 ogórek zielony
  • 1 limonka
  •  Patyczki do szaszłyków
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Oczyść i pokrój w paski ok. 2cm grubości a następnie nabij na zwilżone w wodzie patyczki do szaszłyków
  • Obróć szalotkę i posiekać drobno. Umyj papryczki chili, osusz i posiekaj drobno usuwając pestki
  • Wymieszaj sos sojowy z szalotką, solą, pieprzem, 3 łyżkami oliwy z oliwek, octem i połową chili
  • Powstałą marynatą posmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na 15 minut
  • W międzyczasie zagotuj wodę z koncentratem pomidorowym i wrzuć do niej soczewicę
  • Gotuj według instrukcji na opakowaniu a następnie odcedź
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść szaszłyki na blasze posmarowanej tłuszczem
  • Wstawdo piekarnika na 15 minut przekręcając szaszłyki na drugą stronę w połowie czasu pieczenia
  • Obróć ogórka, delikatnie usuwając łyżką miąższ a następnie pokrój w plastry
  • Wymieszaj pozostałą oliwę z łyżką wody w której gotowała się soczewica, solą, pieprzem, sokiem z limonki i pozostałą chili
  • Następnie wymieszaj soczewicę z powstałym sosem i dodać go do rukoli, ananasa i ogórka
  • Zamieszaj i rozłóż sałatkę na talerzach
  • Na każdej porcji ułóż po kilka szaszłyków. Podawaj

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix