zamknij

Szaszłyki po turecku z ananasem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Papryczka chili doda im ostrości
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeSzaszłyki po turecku z ananasem i czerwoną soczewicą

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 szalotka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g liści rukoli
  • 200 g pokrojonego ananasa
  • 1 ogórek zielony
  • 1 limonka
  •  Patyczki do szaszłyków
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem
  • Oczyść i pokrój w paski ok. 2cm grubości a następnie nabij na zwilżone w wodzie patyczki do szaszłyków
  • Obróć szalotkę i posiekać drobno. Umyj papryczki chili, osusz i posiekaj drobno usuwając pestki
  • Wymieszaj sos sojowy z szalotką, solą, pieprzem, 3 łyżkami oliwy z oliwek, octem i połową chili
  • Powstałą marynatą posmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na 15 minut
  • W międzyczasie zagotuj wodę z koncentratem pomidorowym i wrzuć do niej soczewicę
  • Gotuj według instrukcji na opakowaniu a następnie odcedź
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść szaszłyki na blasze posmarowanej tłuszczem
  • Wstawdo piekarnika na 15 minut przekręcając szaszłyki na drugą stronę w połowie czasu pieczenia
  • Obróć ogórka, delikatnie usuwając łyżką miąższ a następnie pokrój w plastry
  • Wymieszaj pozostałą oliwę z łyżką wody w której gotowała się soczewica, solą, pieprzem, sokiem z limonki i pozostałą chili
  • Następnie wymieszaj soczewicę z powstałym sosem i dodać go do rukoli, ananasa i ogórka
  • Zamieszaj i rozłóż sałatkę na talerzach
  • Na każdej porcji ułóż po kilka szaszłyków. Podawaj

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix