zamknij

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi kawałkami pomarańczy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Gotujemy z pasją
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSSzaszłyki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi kawałkami pomarańczy

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • kilka długich gałązek rozmarynu
  •  na marynatę:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zioła siekamy na drobno dodajemy do miski i wszystko razem mieszamy.
  • Polędwiczkę myjemy w zimnej wodzie osuszamy i kroimy w kostkę około 4 x 4 cm. Mięso przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynata. Mięso odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  • W tym czasie obieramy pomarańcze i kroimy je na pól a każdą połowę na ćwiartki, przekładamy do miski.
  • W moździerzu ucieramy pieprz i goździki wsypujemy do pomarańczy dodajemy cukier, cynamon.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pomarańcze smażymy na wysokiej temperaturze kilka minut.
  • Mięso wyjmujemy z lodówki, końcówki gałązek rozmarynu przycinamy ukośnie tak by były ostre.
  • Nadziewamy na gałązki mięso.
  • Gotowe szaszłyki wkładamy do worków i pakujemy próżniowo.
  • Następnie na wyświetlaczu piekarnika ustawiamy odpowiedni zgodny z instrukcją czas a po ugotowaniu wyjmujemy gotowe szaszłyki.
  • Rozcinamy worek.
  • Szaszłyki możemy lekko zrumienić na grillowej patelni.
  • Na talerz przekładamy pomarańcze a na nich układamy szaszłyki.
Galeria foto (9)

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej  (1)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (1)(1 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (2)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (2)(2 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (3)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (3)(3 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej  (4)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (4)(4 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (5)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (5)(5 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (6)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (6)(6 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (7)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (7)(7 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (8)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (8)(8 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (9)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (9)(9 z 9) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix