zamknij

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi kawałkami pomarańczy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Gotujemy z pasją
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSSzaszłyki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi kawałkami pomarańczy

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • kilka długich gałązek rozmarynu
  •  na marynatę:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zioła siekamy na drobno dodajemy do miski i wszystko razem mieszamy.
  • Polędwiczkę myjemy w zimnej wodzie osuszamy i kroimy w kostkę około 4 x 4 cm. Mięso przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynata. Mięso odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  • W tym czasie obieramy pomarańcze i kroimy je na pól a każdą połowę na ćwiartki, przekładamy do miski.
  • W moździerzu ucieramy pieprz i goździki wsypujemy do pomarańczy dodajemy cukier, cynamon.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pomarańcze smażymy na wysokiej temperaturze kilka minut.
  • Mięso wyjmujemy z lodówki, końcówki gałązek rozmarynu przycinamy ukośnie tak by były ostre.
  • Nadziewamy na gałązki mięso.
  • Gotowe szaszłyki wkładamy do worków i pakujemy próżniowo.
  • Następnie na wyświetlaczu piekarnika ustawiamy odpowiedni zgodny z instrukcją czas a po ugotowaniu wyjmujemy gotowe szaszłyki.
  • Rozcinamy worek.
  • Szaszłyki możemy lekko zrumienić na grillowej patelni.
  • Na talerz przekładamy pomarańcze a na nich układamy szaszłyki.
Galeria foto (9)

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej  (1)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (1)(1 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (2)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (2)(2 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (3)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (3)(3 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej  (4)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (4)(4 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (5)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (5)(5 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (6)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (6)(6 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (7)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (7)(7 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (8)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (8)(8 z 9) Fot. BBS
  • Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (9)
    Szaszłyki z polędwicy wieprzowej (9)(9 z 9) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux (PIEKARNIK COMBISTEAM SOUSVIDE). Dzięki niemu poznasz sekret gotowania na miarę gwiazdki Michelin. Teraz dostępny w każdym domu.

Souse-vide to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu zachowujemy smak i wartości odżywcze.

Electrolux
Autor: materiały promocyjne Electrolux

 

Electrolux
Autor: Electrolux Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix