zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Szaszłyki zapiekane

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: malinowe-ogrody.blogspot.comSzaszłyki zapiekane

Składniki

  • 120 g bułki tartej
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 2  marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 60 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1  cytryna
  • 1  jogurt naturalny
  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • szczypta pieprzu cayene
  • 2 szczypty kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1/2 kolendry (w pęczku)
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2  posiekane cebule
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone łączymy z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 cebulami,1 łyżką kminku, roztartego w moździerzu,1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki, 1 jajem, plus 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej, dodajemy pieprz,sól, pieprz cayene i mieszamy na gładką masę, dodajemy 40 g bułki tartej,i mieszamy ze sobą.
  • Formujemy szaszłyki nabijając je na zwilżone wodą patyczki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 6 minut.
  • W między czasie robimy surówkę. na patelni prażymy 50 g orzechów, nie mogą się przypalić.Kminek rozcieramy w moździerzu.
  • Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy na nią gorczycę, gdy ta zacznie strzelać dodajemy kminek, curry oraz ocet, sok z 1/2 cytryny. Uprażone orzech rozgniatamy w moździerzu.Do oliwy z przyprawami dodajemy sól i pieprz, następnie łączymy w naczyniu z posiekaną kapustą oraz z marchewką startą na grubych oczkach tarki i mieszamy, potem posypujemy orzechami.
  • Do jogurtu dodajemy sok z cytryny do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy surówkę na nią szaszłyki i polewamy sosem, posypujemy pietruszką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix