zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Szaszłyki zapiekane

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 4 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: malinowe-ogrody.blogspot.comSzaszłyki zapiekane

Składniki

  • 120 g bułki tartej
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 2  marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 60 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1  cytryna
  • 1  jogurt naturalny
  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • szczypta pieprzu cayene
  • 2 szczypty kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1/2 kolendry (w pęczku)
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2  posiekane cebule
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone łączymy z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 cebulami,1 łyżką kminku, roztartego w moździerzu,1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki, 1 jajem, plus 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej, dodajemy pieprz,sól, pieprz cayene i mieszamy na gładką masę, dodajemy 40 g bułki tartej,i mieszamy ze sobą.
  • Formujemy szaszłyki nabijając je na zwilżone wodą patyczki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 6 minut.
  • W między czasie robimy surówkę. na patelni prażymy 50 g orzechów, nie mogą się przypalić.Kminek rozcieramy w moździerzu.
  • Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy na nią gorczycę, gdy ta zacznie strzelać dodajemy kminek, curry oraz ocet, sok z 1/2 cytryny. Uprażone orzech rozgniatamy w moździerzu.Do oliwy z przyprawami dodajemy sól i pieprz, następnie łączymy w naczyniu z posiekaną kapustą oraz z marchewką startą na grubych oczkach tarki i mieszamy, potem posypujemy orzechami.
  • Do jogurtu dodajemy sok z cytryny do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy surówkę na nią szaszłyki i polewamy sosem, posypujemy pietruszką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix