zamknij

Sznycelki na sałatce ziemniaczanej

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zabłyśnij przed swoimi znajomymi
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
27komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sznycelki na sałatce ziemniaczanej
Autor: 3tv/kulinarni.pl Sznycelki Basi Ritz

Składniki

  • 1/2 kg schabu
  • 6  ziemniaków sałatkowych
  • garść rukoli
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • garść bazylii
  • słoik ogórków konserwowych
  • kilka  cebulek dymek
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  octu ogórków konserwowych
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
  • jajko  do panierki
  • mąka  do panierki
  • bułka tarta  do panierki
  • masło  do smażenia
0
52

Sposób przygotowania:

Sznycelki

Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem schab pokroić na małe kawałki. Rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. W trakcie obtaczania w bułce nie dociskaj zbyt mocno. Tak przygotowane mięso smaż w dużej ilości klarowanego masła (sznycelki powinnny pływać w tłuszczu), aż bułka nabierze złotego koloru. Następnie przełóż na drugą stronę (tylko raz!). Po usmażeniu osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka

Ziemniaki ugotuj w łupinkach i obierz, gdy przestygną. Jeszcze lekko ciepłe pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę pokrój. Ocet wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (Basia robi to też w shakerze!). Dodaj zioła i posiekane ogórki konserwowe. Sałatkę polać sosem i odczekać, aż  ziemniaki nim nasiąkną. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze sola i pieprzem.

Zobacz również pikantne szkrzydełka Basi Ritz

Zainspiruj nas

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix