zamknij

Sznycelki na sałatce ziemniaczanej

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zabłyśnij przed swoimi znajomymi
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
27komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sznycelki na sałatce ziemniaczanej
Autor: 3tv/kulinarni.pl Sznycelki Basi Ritz

Składniki

  • 1/2 kg schabu
  • 6  ziemniaków sałatkowych
  • garść rukoli
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • garść bazylii
  • słoik ogórków konserwowych
  • kilka  cebulek dymek
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  octu ogórków konserwowych
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
  • jajko  do panierki
  • mąka  do panierki
  • bułka tarta  do panierki
  • masło  do smażenia
0
52

Sposób przygotowania:

Sznycelki

Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem schab pokroić na małe kawałki. Rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. W trakcie obtaczania w bułce nie dociskaj zbyt mocno. Tak przygotowane mięso smaż w dużej ilości klarowanego masła (sznycelki powinnny pływać w tłuszczu), aż bułka nabierze złotego koloru. Następnie przełóż na drugą stronę (tylko raz!). Po usmażeniu osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka

Ziemniaki ugotuj w łupinkach i obierz, gdy przestygną. Jeszcze lekko ciepłe pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę pokrój. Ocet wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (Basia robi to też w shakerze!). Dodaj zioła i posiekane ogórki konserwowe. Sałatkę polać sosem i odczekać, aż  ziemniaki nim nasiąkną. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze sola i pieprzem.

Zobacz również pikantne szkrzydełka Basi Ritz

Zainspiruj nas

Komentarze (27)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Diaboua

Jeżeli chcesz wyciszyć odgłosy tłuczka to rób to na kolanie, noga na taboret, na kolano szmatka, deska i tyle

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Do sosu w tej sałatce dodaję musztardę francuską, lub inną ostrą.Ziemniaki kroję w cienkie plastry - dla większej powierzchni wchłaniania sosu.Czasem dodaję do sałatki jajko na twardo.
      Zamiast bułki tartej użyłam panierkę panko. Ta panierka jest lekka i dłużej chrupiąca.Sznycelki smażę na smalcu bo uważam, że wieprzowe do... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A ile musztardy dajesz? Bo mi się ten sos wydaje już wystarczająco ostry. Ja wolę jednak sklarowane masło. Zawsze robiłam na oleju, a kiedyś na smalcu ale jak zobaczyłam ten przepis to teraz już na maśle i mi bardzo smakuje. Panierka nabiera smaku, cudo. A Basię teżbardzo lubię .

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Przecież to zwykłe schabowe.. tylko zachęcająco nazwane

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  nie takie zwykłe. Pokaż mi gosposie w polsce, które smażą swoje schabowe na sklarowanym maśle i robią panierkę z mąką. Ja osobiście zawsze dawałam tylko jajko i bułkę tartą. A takiej sałatki też nigdy nie widziałam. Osobiście jestem zachwycona.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ja zawsze robię z mąką!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • ja zawsze robię z mąką!

                          ja zawsze robie z maka a do bulki lub panko dodaje lyzke tartego parmezanu.Palce lizac!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • nie takie zwykłe. Pokaż mi gosposie w polsce, które smażą swoje schabowe na sklarowanym maśle i robią panierkę z mąką. Ja osobiście zawsze dawałam tylko jajko i bułkę tartą. A takiej sałatki też nigdy nie widziałam. Osobiście jestem zachwycona.
                              • rozwiń

                              Imię swej Ojczyzny piszesz z małej litery ???
                              "pójdź dziecię,ja Cię uczyć każę"

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  vii3
                                  vii3

                                  wyśmienite ♥
                                  znajomi oczywiście też zadowoleni,
                                  polecam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Szybko i prosto , to jest to co ja szukam w kuchni.Dziękuję za udany przepis

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Prze, prze, przesmaczne. Niech zyje integracja! MiR

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Dzisiaj przygotowałem sałatkę , przesmaczna .Dziękuję za przepis

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  B smaczne i szybkie w wykonaniu

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Super, trafione w 10 tke! Smakolyki , p Basiu!

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                                          Kotlety po grecku

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                          Przepis 22

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                          Podany na delikatnym puree

                                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                                          Przysmak młodości

                                                          Kanapka idealna!

                                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                          Przepis 1017

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                                          tvnpix