zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://slodkababka.plSzparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1/2 szklanki pistacji
  • do smaku sól i pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

  • Pistacje siekamy dosyć grubo i podprażamy na suchej patelni. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny piasek.
  • Lubię używać cienkich szparagów, gdyż szybciej je się przygotowuje, a nadto są delikatniejsze i istnieje mniejsze ryzyko, że trafimy na łykowatą końcówkę.
  • Po umyciu układamy szparagi na blacie lub desce do krojenia i odcinamy z każdego szparaga od dołu ok. 2 cm zdrewniałą końcówkę (zielonych szparagów nie musimy obierać).
  • Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 – 15 minut (im grubsze szparagi, tym dłuższy czas pieczenia).
  • Szparagi możemy także ugotować na parze, jednak według mnie proces pieczenia wydobywa z nich słodką nutę (co dotyczy zresztą wszystkich pieczonych warzyw.
  • Gdy szparagi się pieką, na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, uważając, aby nam się nie przypaliło.
  • Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Startą skórkę dodajemy do roztopionego masła i wyłączamy ogień, zostawiając patelnię na ciepłej płycie kuchennej, aby masełko nabrało cytrynowego aromatu.
  • Gotowe szparagi polewamy masełkiem cytrynowym i posypujemy uprażonymi pistacjami i podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych (ja podałam szparagi w towarzystwie polędwiczek wieprzowych i grillowanego sera halloumi). Smakuje pysznie z lampką schłodzonego, białego wina :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix