zamknij

Szparagi z sosem serowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Już chcemy jeść!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSSzparagi w sosie serowym

Składniki

  • 2 pęczki  szparagów
  • 200 g sera Grujer
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 500 ml wina białego półsłodkiego
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól, pieprz
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi obierz z łykowatej skórki, odetnij zdrewniałe końce
  • Włóż do naczynia do gotowania szparagów, ugotuj tak by zachowały chrupkość
  • Roztop masło, dodaj mąkę, wino, utarty ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz
  • Podgrzewaj powoli cały czas mieszając
  • Gdy ser się roztopi, wylej na jeden koniec talerza, obok połóż szparagi posypane prażonymi na suchej patelni piniolami
  • Jedz szparagi maczając je w sosie serowym

 




Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ile sie gotują?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      5-6 MINUT

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          redakcja_kulinarni
          redakcja_kulinarni

          5-7 min- nie dłużej. Ważne, żeby szparagów nie rozgotować.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Na zdjeciu widze zielone szparagi, a zielonych sie nie obiera, wiec zapewne o biale chodzi, a moze to wszystko jedno? Sprobuje z bialymi.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  Zielone można obierać, ale nie trzeba. Wszystko zależy od tego jakie kupimy i jakie lubimy jeść.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                      Gulasz z kopytkami

                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                      Kolorowa samba warzywna

                      Zdrowe i pyszne danie

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                      Burgery z musztardą i boczkiem

                      W klimacie amerykańskiego baru

                      Bruschetta z fasolą
                      Przepis 12

                      Bruschetta z fasolą

                      Specjalność Włochów na przystawkę

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      tvnpix