zamknij

Szparagi z sosem serowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Już chcemy jeść!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSSzparagi w sosie serowym

Składniki

  • 2 pęczki  szparagów
  • 200 g sera Grujer
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 500 ml wina białego półsłodkiego
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól, pieprz
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi obierz z łykowatej skórki, odetnij zdrewniałe końce
  • Włóż do naczynia do gotowania szparagów, ugotuj tak by zachowały chrupkość
  • Roztop masło, dodaj mąkę, wino, utarty ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz
  • Podgrzewaj powoli cały czas mieszając
  • Gdy ser się roztopi, wylej na jeden koniec talerza, obok połóż szparagi posypane prażonymi na suchej patelni piniolami
  • Jedz szparagi maczając je w sosie serowym

 




Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ile sie gotują?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      5-6 MINUT

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          redakcja_kulinarni
          redakcja_kulinarni

          5-7 min- nie dłużej. Ważne, żeby szparagów nie rozgotować.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Na zdjeciu widze zielone szparagi, a zielonych sie nie obiera, wiec zapewne o biale chodzi, a moze to wszystko jedno? Sprobuje z bialymi.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  Zielone można obierać, ale nie trzeba. Wszystko zależy od tego jakie kupimy i jakie lubimy jeść.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Champion cyklistów Przepis 16

                      Champion cyklistów

                      Niebanalna szarlotka

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                      Atletyczny kurczak

                      Pomysł na lekkie drugie danie

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                      Klasyka na twoim stole

                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                      Sarna w wielkim mieście

                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                      Krem z brokułów z łososiem

                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                      tvnpix