zamknij

Szparagi z sosem serowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Już chcemy jeść!
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Autor: BBSSzparagi w sosie serowym

Składniki

  • 2 pęczki  szparagów
  • 200 g sera Grujer
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 500 ml wina białego półsłodkiego
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól, pieprz
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi obierz z łykowatej skórki, odetnij zdrewniałe końce
  • Włóż do naczynia do gotowania szparagów, ugotuj tak by zachowały chrupkość
  • Roztop masło, dodaj mąkę, wino, utarty ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz
  • Podgrzewaj powoli cały czas mieszając
  • Gdy ser się roztopi, wylej na jeden koniec talerza, obok połóż szparagi posypane prażonymi na suchej patelni piniolami
  • Jedz szparagi maczając je w sosie serowym

 




Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Najohydniejszy sos jaki jadlem, nie polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ile sie gotują?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          5-6 MINUT

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              redakcja_kulinarni
              redakcja_kulinarni

              5-7 min- nie dłużej. Ważne, żeby szparagów nie rozgotować.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Na zdjeciu widze zielone szparagi, a zielonych sie nie obiera, wiec zapewne o biale chodzi, a moze to wszystko jedno? Sprobuje z bialymi.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      redakcja_kulinarni
                      redakcja_kulinarni

                      Zielone można obierać, ale nie trzeba. Wszystko zależy od tego jakie kupimy i jakie lubimy jeść.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Chleb orzechowy Przepis 112

                          Chleb orzechowy

                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                          Knedle ze śliwkami

                          Przepis na słodki obiad

                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                          Babka ziemniaczana

                          Podlaski specjał

                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                          Chleb z płatkami owsianymi

                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                          Corpus delicti końca lata

                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                          Przepis 66

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                          tvnpix