zamknij

Sztufada

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Szpikowane słoniną mięso
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsztufada

Składniki

  • 1 kg  dobrego mięsa wołowego
  • 100 g  słoniny
  • 2  pietruszki
  • kawałek  selera
  • 2  cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1  marchewka
  •  pieprz ziarnisty
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  octu estragonowego
  • 1 szklanka  wody
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przegotuj wodę, dodaj oliwę, ocet estragonowy, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oraz cebulę pokrojoną w plastry.
  • Mięso umyj i zanurz w marynacie na całą noc, co kilka godzin polewając z wierzchu marynatą z dna lub odwracając mięso.
  • Następnego dnia pokrój słoninę w grubą zapałkę, wołowinę pozakłuwaj wąskim nożem i włóż słoninę w otwory oprószone solą i pieprzem.
  • Mięso obsmaż na maśle z wszystkich stron na rozgrzanej patelni przykrywając przykrywka by nie pryskało.
  • Następnie włóż do rondla dodając obrane i podzielone na kawałki warzywa.
  • Podlej wodą i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu gdy płyn wyparuje możesz podlać wodą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix