zamknij

Sztufada

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Szpikowane słoniną mięso
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSsztufada

Składniki

  • 1 kg  dobrego mięsa wołowego
  • 100 g  słoniny
  • 2  pietruszki
  • kawałek  selera
  • 2  cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1  marchewka
  •  pieprz ziarnisty
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  octu estragonowego
  • 1 szklanka  wody
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przegotuj wodę, dodaj oliwę, ocet estragonowy, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oraz cebulę pokrojoną w plastry.
  • Mięso umyj i zanurz w marynacie na całą noc, co kilka godzin polewając z wierzchu marynatą z dna lub odwracając mięso.
  • Następnego dnia pokrój słoninę w grubą zapałkę, wołowinę pozakłuwaj wąskim nożem i włóż słoninę w otwory oprószone solą i pieprzem.
  • Mięso obsmaż na maśle z wszystkich stron na rozgrzanej patelni przykrywając przykrywka by nie pryskało.
  • Następnie włóż do rondla dodając obrane i podzielone na kawałki warzywa.
  • Podlej wodą i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu gdy płyn wyparuje możesz podlać wodą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix