zamknij

Sztufada

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Szpikowane słoniną mięso
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsztufada

Składniki

  • 1 kg  dobrego mięsa wołowego
  • 100 g  słoniny
  • 2  pietruszki
  • kawałek  selera
  • 2  cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1  marchewka
  •  pieprz ziarnisty
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  octu estragonowego
  • 1 szklanka  wody
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przegotuj wodę, dodaj oliwę, ocet estragonowy, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oraz cebulę pokrojoną w plastry.
  • Mięso umyj i zanurz w marynacie na całą noc, co kilka godzin polewając z wierzchu marynatą z dna lub odwracając mięso.
  • Następnego dnia pokrój słoninę w grubą zapałkę, wołowinę pozakłuwaj wąskim nożem i włóż słoninę w otwory oprószone solą i pieprzem.
  • Mięso obsmaż na maśle z wszystkich stron na rozgrzanej patelni przykrywając przykrywka by nie pryskało.
  • Następnie włóż do rondla dodając obrane i podzielone na kawałki warzywa.
  • Podlej wodą i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu gdy płyn wyparuje możesz podlać wodą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix