zamknij

Sztufada

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Szpikowane słoniną mięso
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSsztufada

Składniki

  • 1 kg  dobrego mięsa wołowego
  • 100 g  słoniny
  • 2  pietruszki
  • kawałek  selera
  • 2  cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1  marchewka
  •  pieprz ziarnisty
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  octu estragonowego
  • 1 szklanka  wody
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przegotuj wodę, dodaj oliwę, ocet estragonowy, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oraz cebulę pokrojoną w plastry.
  • Mięso umyj i zanurz w marynacie na całą noc, co kilka godzin polewając z wierzchu marynatą z dna lub odwracając mięso.
  • Następnego dnia pokrój słoninę w grubą zapałkę, wołowinę pozakłuwaj wąskim nożem i włóż słoninę w otwory oprószone solą i pieprzem.
  • Mięso obsmaż na maśle z wszystkich stron na rozgrzanej patelni przykrywając przykrywka by nie pryskało.
  • Następnie włóż do rondla dodając obrane i podzielone na kawałki warzywa.
  • Podlej wodą i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu gdy płyn wyparuje możesz podlać wodą.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix