zamknij

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSztuka mięsa

Składniki

  • 50 g  masła
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól morska
  • do smaku oliwa z oliwek
  • 300 ml  wywaru z kurczaka
  • kieliszek czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 10 pieczarek
  • połowa czerwonej cebuli
  • 700 g  wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 2 łyżki  brązowego cukru
  • do smaku liść laurowy
  • 500 g  marchewek mini
  • 1 główka czosnku
  • 14 gałązek świeżego rozmarynu
  • 14  gałązek świeżego tymianku
  • 1  cytryna
  • 500 g  ziemniaków
0
7

Sposób przygotowania:

Ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obierając ich. Następnie pokrój je w 2 cm kawałki i wrzuć na głęboką patelnię. Zalej je gorącą wodą, dopraw solą, przykryj pokrywką i gotujprzez ok. 10 min. Po ugotowaniu (nie mogą być rozgotowane) odcedź i wrzuć na tę samą patelnię ustawioną na dużym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu, skórkę z cytryny (w całych paskach, nie pokrojoną) oraz po 4 gałązki tymianku i rozmarynu. Następnie dodaj rozgniecione główki czosnku. Smaż dalej na średnim ogniu, mieszając co 3 minuty do momentu aż ziemniaki zrobią się złociste i kruche.

Mięso:

Rozgrzej patelnię. Następnie posiekaj zioła (po 8 gałązek rozmarynu i tymianku) i dodaj sól oraz pieprz. Zmieszane zioła rozłóż na dużej desce do krojenia. Po umyciu i osuszeniu, sztukę mięsa przetnij na pół, skracając tym samym czas przygotowania posiłku. Następnie rolując obydwa kawałki na desce, zbierz przyprawy i zioła aż do całkowitego pokrycia nimi mięsa. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię i dodaj sporo oliwy z oliwek. Mięso smaż, obracając co minutę lub dwie. Całkowity czas smażenia to około 15-20 minut w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia preferujemy. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podaj z pieczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką.

Sos:

Po zdjęciu mięsa z patelni zmniejsz pod nią ogień. Drobno pokrój obraną połówkę czerwonej cebuli i wrzuć na patelnię. Dodaj trochę oliwy. Następnie pokrój kapelusze pieczarek i również wrzuć na patelnię. Posyp mąką i wymieszaj. Dodaj kieliszek czerwonego wina i zwiększ ogień pod patelnią. Zredukuj sos. Dodaj 300 ml wywaru z kurczaka i gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj szczyptę cukru.

Marchewki:

Marchewki po umyciu wrzuć do garnka i zalejwrzątkiem. Dodaj 2 gałązki tymianku, kilka liści laurowych, szczyptę soli, oliwę z oliwek i łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix