zamknij

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHSztuka mięsa

Składniki

  • 50 g  masła
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól morska
  • do smaku oliwa z oliwek
  • 300 ml  wywaru z kurczaka
  • kieliszek czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 10 pieczarek
  • połowa czerwonej cebuli
  • 700 g  wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 2 łyżki  brązowego cukru
  • do smaku liść laurowy
  • 500 g  marchewek mini
  • 1 główka czosnku
  • 14 gałązek świeżego rozmarynu
  • 14  gałązek świeżego tymianku
  • 1  cytryna
  • 500 g  ziemniaków
0
7

Sposób przygotowania:

Ziemniaki:

Ziemniaki dokładnie umyj, nie obierając ich. Następnie pokrój je w 2 cm kawałki i wrzuć na głęboką patelnię. Zalej je gorącą wodą, dopraw solą, przykryj pokrywką i gotujprzez ok. 10 min. Po ugotowaniu (nie mogą być rozgotowane) odcedź i wrzuć na tę samą patelnię ustawioną na dużym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu, skórkę z cytryny (w całych paskach, nie pokrojoną) oraz po 4 gałązki tymianku i rozmarynu. Następnie dodaj rozgniecione główki czosnku. Smaż dalej na średnim ogniu, mieszając co 3 minuty do momentu aż ziemniaki zrobią się złociste i kruche.

Mięso:

Rozgrzej patelnię. Następnie posiekaj zioła (po 8 gałązek rozmarynu i tymianku) i dodaj sól oraz pieprz. Zmieszane zioła rozłóż na dużej desce do krojenia. Po umyciu i osuszeniu, sztukę mięsa przetnij na pół, skracając tym samym czas przygotowania posiłku. Następnie rolując obydwa kawałki na desce, zbierz przyprawy i zioła aż do całkowitego pokrycia nimi mięsa. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię i dodaj sporo oliwy z oliwek. Mięso smaż, obracając co minutę lub dwie. Całkowity czas smażenia to około 15-20 minut w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia preferujemy. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podaj z pieczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką.

Sos:

Po zdjęciu mięsa z patelni zmniejsz pod nią ogień. Drobno pokrój obraną połówkę czerwonej cebuli i wrzuć na patelnię. Dodaj trochę oliwy. Następnie pokrój kapelusze pieczarek i również wrzuć na patelnię. Posyp mąką i wymieszaj. Dodaj kieliszek czerwonego wina i zwiększ ogień pod patelnią. Zredukuj sos. Dodaj 300 ml wywaru z kurczaka i gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj szczyptę cukru.

Marchewki:

Marchewki po umyciu wrzuć do garnka i zalejwrzątkiem. Dodaj 2 gałązki tymianku, kilka liści laurowych, szczyptę soli, oliwę z oliwek i łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix