zamknij

Szwajcarska rolada truskawkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Klasyka szwajcarskiej kuchni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Szwajcarska rolada truskawkowa
Autor: StockFood/AgencjaFree Szwajcarska rolada truskawkowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  •  cukier do posypania
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 500 g truskawek drobno posiekanych
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 220C.
  • Oddziel białka od żółtek. Dodaj do żółtek 4 łyżki ciepłej wody i utrzyj je z 80g cukru.
  • W drugiej misce utrzyj białka ze szczyptą soli na sztywno pod koniec dodając pozostały cukier. Wymieszaj obie masy.
  • Dodaj przesiane mąki, wymieszaj. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż  na bawełnianą ściereczkę posypaną  cukrem.
  • Ułóż na niej ciasto. Zawiń w ściereczkę i odstaw.
  • Ubij śmietanę na sztywno. Rozwiń ciasto i posmaruj ubitą śmietaną. Rozsyp truskawki i ponownie zwiń roladę. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Podawaj pokrojoną w plastry.
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na filmie jest mączka ziemniaczana, a w przepisie kukurydziana. To gdzie jest błąd?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na pewno ziemniaczana mąka, kukurydziana to błąd.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          tvnpix