zamknij

Szwajcarska rolada truskawkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Klasyka szwajcarskiej kuchni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Szwajcarska rolada truskawkowa
Autor: StockFood/AgencjaFree Szwajcarska rolada truskawkowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  •  cukier do posypania
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 500 g truskawek drobno posiekanych
0
0
  • Rozgrzej piekarnik do 220C.
  • Oddziel białka od żółtek. Dodaj do żółtek 4 łyżki ciepłej wody i utrzyj je z 80g cukru.
  • W drugiej misce utrzyj białka ze szczyptą soli na sztywno pod koniec dodając pozostały cukier. Wymieszaj obie masy.
  • Dodaj przesiane mąki, wymieszaj. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż  na bawełnianą ściereczkę posypaną  cukrem.
  • Ułóż na niej ciasto. Zawiń w ściereczkę i odstaw.
  • Ubij śmietanę na sztywno. Rozwiń ciasto i posmaruj ubitą śmietaną. Rozsyp truskawki i ponownie zwiń roladę. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Podawaj pokrojoną w plastry.
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Na filmie jest mączka ziemniaczana, a w przepisie kukurydziana. To gdzie jest błąd?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na pewno ziemniaczana mąka, kukurydziana to błąd.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          tvnpix