zamknij

Szynka pieczona z żurawiną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Królewski obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSzynka pieczona z żurawiną

Składniki

  • 2 kg szynki wędzonej gotowanej bez konserwantów
  • 200 g miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g żurawiny
  • 200 ml soku żurawinowego
  • 2 cebule
  • 2 papryki ostre
  • 2 ząbki czosnku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Szynkę pozbądź przędzy, która znajduje się wokół i umieść ją w misce z zimną wodą na kilka godzin, dzięki temu będzie mniej słona po upieczeniu. Po wymoczeniu, szynkę natnij do połowy w plastry.
  • Z pozostałych składników przygotowuj marynatę, wlej ją pomiędzy każdy plaster, wierzch dodatkowo polej pozostałą marynatą.
  • Taką szynkę zwiąż sznurkiem i  umieść w naczyniu żaroodpornym na plastrach cebuli. Piecz około 1 godziny w temp. 190 stopni. Podaj z ziemniakami puree z chrzanem i żurawiną gotowaną w soku żurawinowym z dodatkiem miodu.

 

 

Przepisy z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix