zamknij

Szynka pieczona z żurawiną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Królewski obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsSzynka pieczona z żurawiną

Składniki

  • 2 kg szynki wędzonej gotowanej bez konserwantów
  • 200 g miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g żurawiny
  • 200 ml soku żurawinowego
  • 2 cebule
  • 2 papryki ostre
  • 2 ząbki czosnku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Szynkę pozbądź przędzy, która znajduje się wokół i umieść ją w misce z zimną wodą na kilka godzin, dzięki temu będzie mniej słona po upieczeniu. Po wymoczeniu, szynkę natnij do połowy w plastry.
  • Z pozostałych składników przygotowuj marynatę, wlej ją pomiędzy każdy plaster, wierzch dodatkowo polej pozostałą marynatą.
  • Taką szynkę zwiąż sznurkiem i  umieść w naczyniu żaroodpornym na plastrach cebuli. Piecz około 1 godziny w temp. 190 stopni. Podaj z ziemniakami puree z chrzanem i żurawiną gotowaną w soku żurawinowym z dodatkiem miodu.

 

 

Przepisy z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix