Tacos de pescado
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Składniki
- 4 tortille kukurydziane
- 200 g białej ryby
- 40 g białej kapusty
- 40 g czerwonej kapusty
- 100 g mąki ryżowej
- 150 ml piwa
- 1 jajko
- 1/ 2 proszku do pieczenia
- 40 ml majonezu
- 40 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki puree z chipotle
- 1 limonka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Szef kuchni Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary gorąco poleca:
Sposób przygotowania:
- Pokrój rybę na paski 4-5 cm. Posyp solą i pieprzem. Wymieszaj mąkę z piwem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Obtocz kawałki ryby w mieszance z mąki i smaż na oleju.
- Wymieszaja majonez ze śmietaną, chipotle. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Kapustę pokrój w paski. Zwilż tortille i je podgrzej.
- Tortille smaruj sosem z chipotle. Posypuj kapustą i dodaj rybę. Serwuj z limonką.
***
Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należąca do rodzeństwa Kręglickich.
Komentarze (2)
ten sos chipotle jest świetny do wszystkiego - pycha! dzięki :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
No i wreszcie coś na poziomie! Taki Meksyk to ja rozumiem, jak widać moje marudzenie na coś się zdało :D I chociaż sam przyrządzam to danie odrobinę inaczej (kwestia doprawienia ryby), to jednak chrupiąca ryba, sałatka i "chipotle mayo" stanowią super połączenie, oby tak dalej!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie