zamknij

Tagine z oliwkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tradycyjne danie marokańskie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: fot. DDTVN/East News/Jan KucharzykTagine z oliwkami

Składniki

  • 7 łyżek  oliwy z oliwek
  • 3 średniej wielkości cebule pokrojone w wzdłuż na paski
  • 1/2 kg dobrze umytych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki (może być z puszki lub ze słoika)
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 czubata łyżka  przyprawy ras el hanout
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
  • 1/2 szklanki  zielonych oliwek bez pestek
  • 1 duża cytryna sparzona wrzątkiem i pokrojona na ćwiartki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na oliwie z oliwek obsmaż cebulę.
  • Po 5 minutach dodaj ziemniaki, paprykę, cieciorkę i czosnek.
  • Pomidory mieszaj z przyprawą ras el hanout i wodą.
  • Całość wlej do garnka, posyp kminem rzymskim, oliwkami i układaj ćwiartki cytryny. Całość przykrywaj i gotuj na bardzo małym gazie 45 minut do godziny.
  • Po ugotowaniu dodaj sól i pieprz do smaku i posyp natką pietruszki.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

Tagine - jednogarnkowe danie marokańskie, którego nazwa wzięła się od nazwy naczynia, w którym jest przygotowywane. Tradycyjnymi składnikami tagine są: jagnięcina, baranina, kurczak, warzywa, owoce, oliwki czy daktyle, oraz duża ilość przypraw.

Ras-el-hanout - arabska mieszanka przypraw, znajdziemy tu: kardamon, szafran, kurkumę, czosnek i pieprz

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix