zamknij

Tagliatelle z owocami morza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magiczny makaron od Aioli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: AioliTagliatelle

Składniki

  • 400 g makaron tagliatelle (czarnego)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 i 1/2  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek (black tiger)
  • 2 tuby z kalmarów
  • odrobina natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • odrobina oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj "al dente", zahartuj zimna wodą i odstaw na później. Wstaw w rondlu 1 l wody, posól i ugotuj oczyszczone kalmary przez 15 min. Ostudzone kalmary pokrój w krążki. Do wody po kalmarach wrzuć pancerze i ugotuj krótki wywar.
  • Baza pomidorowa:
  • Na patelni usmaż na oliwie 1 posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, po chwili zalej całość passatą, dodaj cukier i 0,5 łyżeczki soli. Gotuj 10 min po czym zmiksuj na gładki sos.
  • Pasta:
  • Usmaż na oliwie cebulę i czosnek, po chwili wrzuć surowe krewetki i kalmary, posól, gdy się przyrumienią wlej 50 ml białego wina i 50 ml wywaru z kalmarów, odparuj, po czym wlej 0,5 szklanki bazy pomidorowej. Do tak przygotowanego sosu wrzuć makaron i porządnie go podgrzej. Nałóż 2 porcje i połóż na wierzchu świeżą rukolę.

Autor:AÏOLI

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix