zamknij

Tagliatelle z owocami morza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magiczny makaron od Aioli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: AioliTagliatelle

Składniki

  • 400 g makaron tagliatelle (czarnego)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 i 1/2  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek (black tiger)
  • 2 tuby z kalmarów
  • odrobina natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • odrobina oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj "al dente", zahartuj zimna wodą i odstaw na później. Wstaw w rondlu 1 l wody, posól i ugotuj oczyszczone kalmary przez 15 min. Ostudzone kalmary pokrój w krążki. Do wody po kalmarach wrzuć pancerze i ugotuj krótki wywar.
  • Baza pomidorowa:
  • Na patelni usmaż na oliwie 1 posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, po chwili zalej całość passatą, dodaj cukier i 0,5 łyżeczki soli. Gotuj 10 min po czym zmiksuj na gładki sos.
  • Pasta:
  • Usmaż na oliwie cebulę i czosnek, po chwili wrzuć surowe krewetki i kalmary, posól, gdy się przyrumienią wlej 50 ml białego wina i 50 ml wywaru z kalmarów, odparuj, po czym wlej 0,5 szklanki bazy pomidorowej. Do tak przygotowanego sosu wrzuć makaron i porządnie go podgrzej. Nałóż 2 porcje i połóż na wierzchu świeżą rukolę.

Autor:AÏOLI

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix