zamknij

Tagliatelle z owocami morza

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magiczny makaron od Aioli
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: AioliTagliatelle

Składniki

  • 400 g makaron tagliatelle (czarnego)
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 i 1/2  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek (black tiger)
  • 2 tuby z kalmarów
  • odrobina natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • odrobina oliwy z oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj "al dente", zahartuj zimna wodą i odstaw na później. Wstaw w rondlu 1 l wody, posól i ugotuj oczyszczone kalmary przez 15 min. Ostudzone kalmary pokrój w krążki. Do wody po kalmarach wrzuć pancerze i ugotuj krótki wywar.
  • Baza pomidorowa:
  • Na patelni usmaż na oliwie 1 posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, po chwili zalej całość passatą, dodaj cukier i 0,5 łyżeczki soli. Gotuj 10 min po czym zmiksuj na gładki sos.
  • Pasta:
  • Usmaż na oliwie cebulę i czosnek, po chwili wrzuć surowe krewetki i kalmary, posól, gdy się przyrumienią wlej 50 ml białego wina i 50 ml wywaru z kalmarów, odparuj, po czym wlej 0,5 szklanki bazy pomidorowej. Do tak przygotowanego sosu wrzuć makaron i porządnie go podgrzej. Nałóż 2 porcje i połóż na wierzchu świeżą rukolę.

Autor:AÏOLI

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix