zamknij

Tajska brukselka

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z imbirem i ostrą papryczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska brukselka
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  •  sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek
  • 2 cm plaster imbiru
  •  sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyść brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki - im mniejsze kawałki, tym lepiej.
  • W dużym garnku gotuj osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki.
  • Musisz  poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  • Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
  • W tym samym czasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i upraż je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia.
  • Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekaj lub rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszaj.
  • W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos.
  • Wszystko porządnie mieszaj i gotowe.


Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix