zamknij

Tajska brukselka

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z imbirem i ostrą papryczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska brukselka
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  •  sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek
  • 2 cm plaster imbiru
  •  sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyść brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki - im mniejsze kawałki, tym lepiej.
  • W dużym garnku gotuj osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki.
  • Musisz  poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  • Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
  • W tym samym czasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i upraż je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia.
  • Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekaj lub rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszaj.
  • W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos.
  • Wszystko porządnie mieszaj i gotowe.


Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix