zamknij

Tajska brukselka

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z imbirem i ostrą papryczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Tajska brukselka
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  •  sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek
  • 2 cm plaster imbiru
  •  sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyść brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki - im mniejsze kawałki, tym lepiej.
  • W dużym garnku gotuj osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki.
  • Musisz  poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  • Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
  • W tym samym czasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i upraż je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia.
  • Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekaj lub rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszaj.
  • W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos.
  • Wszystko porządnie mieszaj i gotowe.


Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyśmienite. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix