zamknij

Tajska brukselka

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z imbirem i ostrą papryczką
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Tajska brukselka
Autor: Dzień Dobry TVN Zima w stylu wege Marty Dymek

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  •  sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek
  • 2 cm plaster imbiru
  •  sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyść brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki - im mniejsze kawałki, tym lepiej.
  • W dużym garnku gotuj osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodaj brukselki.
  • Musisz  poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotuj 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące.
  • Ugotowane brukselki od razu odcedź, przelej lodowatą wodą i przełóż na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedź i odstaw. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie!
  • W tym samym czasie upraż orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy nerkowca i upraż je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia.
  • Przygotuj sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekaj lub rozetrzyj w moździerzu.
  • Dodaj je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszaj.
  • W dużej misce połącz odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos.
  • Wszystko porządnie mieszaj i gotowe.


Autor: Marta Dymek/jadlomnia.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyśmienite. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix