Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 1 kg obranych, surowych krewetek
- 100 g świeżego imbiru
- 50 g trawy cytrynowej
- 2 l mleka kokosowego
- 7 małych limonek
- 5 liści kaffiru
- 1 papryczka chili
- 7 ząbków czosnku
- 1/2 kg boczniaków
- 1/2 kg pieczarek
- 2 pomidory
- szczypta świeżej kolendry
- do smaku sól i pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka pędów bambusa
Sposób przygotowania:
Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody. Następnie dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.
Komentarze (4)
W składnikach: sól i pieprz, w sposobie przygotowania: sos rybny. Tajowie chyba rzadko używają soli, proponuję użyć sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego z naciskiem na ten pierwszy... Pieprz (czarny) z chili to dość niefortunne połączenie (przynajmniej dla mnie). Z ziarnami zielonego - to już co innego.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
to litr mleka czy dwa litry ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
przepis na ile to jest osób ??
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Hmm, zdecydowanie nie nazwałbym się ekspertem od kuchni tajskiej, ale nazwa brzmi raczej Tom Yum. Po drugie: liście limonki Kaffir, a nie Kaffer. A po trzecie: przepis całkiem fajny, brakuje chyba tylko galangalu. Tak jak nie jestem fanem krewetek i innych morskich robaczków, to chyba wreszcie tego spróbuję :D
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie