zamknij

Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Składniki

  • 1 kg obranych, surowych krewetek
  • 100 g świeżego imbiru
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 2 l mleka kokosowego
  • 7  małych limonek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 papryczka chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • szczypta świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pędów bambusa
0
11

Sposób przygotowania:

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody. Następnie dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach: sól i pieprz, w sposobie przygotowania: sos rybny. Tajowie chyba rzadko używają soli, proponuję użyć sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego z naciskiem na ten pierwszy... Pieprz (czarny) z chili to dość niefortunne połączenie (przynajmniej dla mnie). Z ziarnami zielonego - to już co innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to litr mleka czy dwa litry ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepis na ile to jest osób ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Hmm, zdecydowanie nie nazwałbym się ekspertem od kuchni tajskiej, ale nazwa brzmi raczej Tom Yum. Po drugie: liście limonki Kaffir, a nie Kaffer. A po trzecie: przepis całkiem fajny, brakuje chyba tylko galangalu. Tak jak nie jestem fanem krewetek i innych morskich robaczków, to chyba wreszcie tego spróbuję :D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  tvnpix