zamknij

Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Składniki

  • 1 kg obranych, surowych krewetek
  • 100 g świeżego imbiru
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 2 l mleka kokosowego
  • 7  małych limonek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 papryczka chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • szczypta świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pędów bambusa
0
11

Sposób przygotowania:

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody. Następnie dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach: sól i pieprz, w sposobie przygotowania: sos rybny. Tajowie chyba rzadko używają soli, proponuję użyć sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego z naciskiem na ten pierwszy... Pieprz (czarny) z chili to dość niefortunne połączenie (przynajmniej dla mnie). Z ziarnami zielonego - to już co innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to litr mleka czy dwa litry ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepis na ile to jest osób ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Hmm, zdecydowanie nie nazwałbym się ekspertem od kuchni tajskiej, ale nazwa brzmi raczej Tom Yum. Po drugie: liście limonki Kaffir, a nie Kaffer. A po trzecie: przepis całkiem fajny, brakuje chyba tylko galangalu. Tak jak nie jestem fanem krewetek i innych morskich robaczków, to chyba wreszcie tego spróbuję :D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  tvnpix