zamknij

Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Składniki

  • 1 kg obranych, surowych krewetek
  • 100 g świeżego imbiru
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 2 l mleka kokosowego
  • 7  małych limonek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 papryczka chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • szczypta świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pędów bambusa
0
11

Sposób przygotowania:

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody. Następnie dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach: sól i pieprz, w sposobie przygotowania: sos rybny. Tajowie chyba rzadko używają soli, proponuję użyć sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego z naciskiem na ten pierwszy... Pieprz (czarny) z chili to dość niefortunne połączenie (przynajmniej dla mnie). Z ziarnami zielonego - to już co innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to litr mleka czy dwa litry ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepis na ile to jest osób ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Hmm, zdecydowanie nie nazwałbym się ekspertem od kuchni tajskiej, ale nazwa brzmi raczej Tom Yum. Po drugie: liście limonki Kaffir, a nie Kaffer. A po trzecie: przepis całkiem fajny, brakuje chyba tylko galangalu. Tak jak nie jestem fanem krewetek i innych morskich robaczków, to chyba wreszcie tego spróbuję :D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                  Chleb z płatkami owsianymi

                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  tvnpix