zamknij

Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tajska zupa Tom Yum z krewetkami wg Julii Pietruchy

Składniki

  • 1 kg obranych, surowych krewetek
  • 100 g świeżego imbiru
  • 50 g trawy cytrynowej
  • 2 l mleka kokosowego
  • 7  małych limonek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 papryczka chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • szczypta świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pędów bambusa
0
11

Sposób przygotowania:

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody. Następnie dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W składnikach: sól i pieprz, w sposobie przygotowania: sos rybny. Tajowie chyba rzadko używają soli, proponuję użyć sosu rybnego, sojowego lub ostrygowego z naciskiem na ten pierwszy... Pieprz (czarny) z chili to dość niefortunne połączenie (przynajmniej dla mnie). Z ziarnami zielonego - to już co innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to litr mleka czy dwa litry ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepis na ile to jest osób ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Hmm, zdecydowanie nie nazwałbym się ekspertem od kuchni tajskiej, ale nazwa brzmi raczej Tom Yum. Po drugie: liście limonki Kaffir, a nie Kaffer. A po trzecie: przepis całkiem fajny, brakuje chyba tylko galangalu. Tak jak nie jestem fanem krewetek i innych morskich robaczków, to chyba wreszcie tego spróbuję :D

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  tvnpix