zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tapas

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
ewa_mroz
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://fully-flavoured.blogspot.comTapas

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 drobno posiekane pomidory suszone
  • 1 garść drobno posiekanych pistacji
  • 150 g zimnego masła Lurpak
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • duży kawałek oscypka startego na tarce o dużych oczkach
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia olej
  • kilka  suszonych pomidorów
0
2

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:  Do 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki otrąb owsianych, 2 żółtka, łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli dodaj 4 drobno posiekane pomidory suszone,  garść drobno posiekanych pistacji i 150 g zimnego masła. Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Farsz: Wymieszaj grillowaną cukinię z grillowanym bakłażanem, oscypkiem startym na tarce o dużych oczkach, dodaj sól i pieprz do smaku i suszone pomidory. Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki do tartaletek.
  • Tak przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3 plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
  • Możemy też przygotować szybszą wersję tapas. Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i zapiekamy ok. 30 minut. Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób.
  • Ciasto wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały nam dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki zamykamy za pomocą frędzelków.
  • Smarujemy rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix