Tarta cukiniowo-marchewkowa
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiTarta "Vortex" od "moniczkawkuchni"
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- Na ciasto:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 160 g mąki pszennej typ 450-600
- 130 g masła lub masła roślinnego (w werscji wegańskiej)
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 70 ml chłodnej wody
- Na Farsz:
- 4 łyżki pesto (najlepiej domowego)
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta
- 2-3 długie marchewki
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego majeranku lub oregano
- do smaku sól, pieprz świeżo mielony
- forma do tarty lub tortownica o średnicy 26 cm
- garść fasoli do obciążenia tarty
0
0
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto wymieszaj obydwie mąki z solą w misce lub na stolnicy. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i siekaj do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dodaj zimną wodę, by zagnieść ciasto w gładką kulę. Ciasto nie powinno się ani kruszyć, ani kleić do rąk.
- Gotową kulę zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.
- By móc ułóżyć na cieście wir musisz odpowiednio przygotować warzywa. Cukinie przekrój na pół. Jeśli są odpowiedniej wielkości, to nie powinny mieć w środku widocznych pestek, ale jeśli są one duże, to należy je usunąć. Cukinię pokrój po długości na jak najcieńsze paseczki razem ze skórką. Możesz to wykonać przy pomocy mandoliny, dobrej obieraczki do warzyw lub ostrego noża i sprawnej ręki.
- Gotowe paseczki cukinii dopraw szczyptą soli, pieprzu i drobno pokrojonych ziół.
- Marchew obierz i również pokrój po długości na cieniutkie paseczki, podobnie jak cukinię. Tak przygotowaną marchew gotuj przez 4-5 minut na parze od momentu, gdy woda zawrze.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st C.
- Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Powinna uzyskać okrąg o średnicy 4 cm większej niż forma. Ciasto owiń na wałku i przenieś do foremki. Formuj ładne brzegi, a nadmiar ciasta usuń.
- Spód przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp fasolki, które obciążą ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 12 minut.
- Na podpieczonym spodzie rozsmaruj pesto i ułóż naprzemiennie paski marchewki, zielonej i żółtej cukini zaczynając od zewnątrz aż do samego środka. Powstanie w ten sposób kolorowy wir.
- Całość posyp resztą ziół, skrop niewielką ilością oliwy i wstaw do piekarnika na dodatkowe 20 minut.
- Tartę podaj na ciepło, lub na zimno. Najlepiej smakuje w towarzystwie porcji domowego pesto lub lekkiej sałatki.
- Smacznego.
Autor: Monika Bukowska
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.