zamknij

Tarta cukiniowo-marchewkowa

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tarta "Vortex" od "moniczkawkuchni"
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika BukowskaTarta cukiniowo - marchewkowa

Składniki

  • Na ciasto:
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 g mąki pszennej typ 450-600
  • 130 g masła lub masła roślinnego (w werscji wegańskiej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 70 ml chłodnej wody
  • Na Farsz:
  • 4 łyżki pesto (najlepiej domowego)
  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 2-3 długie marchewki
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego majeranku lub oregano
  • do smaku sól, pieprz świeżo mielony
  • forma do tarty  lub tortownica o średnicy 26 cm
  • garść fasoli do obciążenia tarty
0
0

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować ciasto wymieszaj obydwie mąki z solą w misce lub na stolnicy. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i siekaj do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dodaj zimną wodę, by zagnieść ciasto w gładką kulę. Ciasto nie powinno się ani kruszyć, ani kleić do rąk.
  • Gotową kulę zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.
  • By móc ułóżyć na cieście wir musisz odpowiednio przygotować warzywa. Cukinie przekrój na pół. Jeśli są odpowiedniej wielkości, to nie powinny mieć w środku widocznych pestek, ale jeśli są one duże, to należy je usunąć. Cukinię pokrój po długości na jak najcieńsze paseczki razem ze skórką. Możesz to wykonać przy pomocy mandoliny, dobrej obieraczki do warzyw lub ostrego noża i sprawnej ręki.
  • Gotowe paseczki cukinii dopraw szczyptą soli, pieprzu i drobno pokrojonych ziół.
  • Marchew obierz i również pokrój po długości na cieniutkie paseczki, podobnie jak cukinię. Tak przygotowaną marchew gotuj przez 4-5 minut na parze od momentu, gdy woda zawrze.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 st C.
  • Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Powinna uzyskać okrąg o średnicy 4 cm większej niż forma. Ciasto owiń na wałku i przenieś do foremki. Formuj ładne brzegi, a nadmiar ciasta usuń.
  • Spód przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp fasolki, które obciążą ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 12 minut.
  • Na podpieczonym spodzie rozsmaruj pesto i ułóż naprzemiennie paski marchewki,  zielonej i żółtej cukini zaczynając od zewnątrz aż do samego środka. Powstanie w ten sposób kolorowy wir.
  • Całość posyp resztą ziół, skrop niewielką ilością oliwy i wstaw do piekarnika na dodatkowe 20 minut.
  • Tartę podaj na ciepło, lub na zimno. Najlepiej smakuje w towarzystwie porcji domowego pesto lub lekkiej sałatki.
  • Smacznego.

Autor: Monika Bukowska

moniczkawkuchni.blogspot.com

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix