zamknij

Tarta cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nienazarty.blog.plTarta cytrynowa

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 175 g cukru
  • 1  żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 4  jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka  masła
  • 1 filiżanka mleka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody ugnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę (lub na noc).
  • Gdy ciasto będzie już schłodzone zwałkuj je między dwiema warstwami folii. Wałkuj okrąg nieco większy niż forma, w której będziemy piec.
  • Na dnie formy możesz wyłożyć papier do pieczenia (w kształcie dna). Wyłóż formę ciastem, przytnij równo z krawędzią, natnij dno widelcem w kilku miejscach.
  • Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W tym czasie przyrządź masę. Cytryny sparz, zetrzyj z nich skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka).
  • Wyciśnij sok z cytryny pozbywając się pestek. Odmierz śmietankę i przystąp do miksowania.
  • Najpierw zmiksuj jaja z cukrem, aż masa będzie puszysta i bez kryształków cukru. Dolej sok, dodaj skórkę z cytryn i śmietankę. Zmiksuj jeszcze chwilę. Taką masę wylej na ostudzony spód i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut.
  • Polewa: Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (miska postawiona na garnku z gotującą się wodą; nie może dotykać wody, ogrzewa się tylko parą). Dokładnie mieszaj i powoli dodawaj mleko. Polewa nie może być zbyt rzadka, bo nie zastygnie. Im mniej mleka dodamy tym masa będzie bardziej twarda, ale będzie jej też mniej. Można spróbować ewentualnie z dwiema czekoladami, efekt na pewno będzie lepszy. Ostudzoną tartę polej przygotowaną czekoladą i wstaw do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ile cukru do kremu cytrynowego?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepis kiepski. Ciasto gumowate a góra taka sobie. Nie polecam. Szkoda pracy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          tvnpix