zamknij

Tarta cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nienazarty.blog.plTarta cytrynowa

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 175 g cukru
  • 1  żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 4  jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka  masła
  • 1 filiżanka mleka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody ugnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę (lub na noc).
  • Gdy ciasto będzie już schłodzone zwałkuj je między dwiema warstwami folii. Wałkuj okrąg nieco większy niż forma, w której będziemy piec.
  • Na dnie formy możesz wyłożyć papier do pieczenia (w kształcie dna). Wyłóż formę ciastem, przytnij równo z krawędzią, natnij dno widelcem w kilku miejscach.
  • Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W tym czasie przyrządź masę. Cytryny sparz, zetrzyj z nich skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka).
  • Wyciśnij sok z cytryny pozbywając się pestek. Odmierz śmietankę i przystąp do miksowania.
  • Najpierw zmiksuj jaja z cukrem, aż masa będzie puszysta i bez kryształków cukru. Dolej sok, dodaj skórkę z cytryn i śmietankę. Zmiksuj jeszcze chwilę. Taką masę wylej na ostudzony spód i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut.
  • Polewa: Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (miska postawiona na garnku z gotującą się wodą; nie może dotykać wody, ogrzewa się tylko parą). Dokładnie mieszaj i powoli dodawaj mleko. Polewa nie może być zbyt rzadka, bo nie zastygnie. Im mniej mleka dodamy tym masa będzie bardziej twarda, ale będzie jej też mniej. Można spróbować ewentualnie z dwiema czekoladami, efekt na pewno będzie lepszy. Ostudzoną tartę polej przygotowaną czekoladą i wstaw do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ile cukru do kremu cytrynowego?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepis kiepski. Ciasto gumowate a góra taka sobie. Nie polecam. Szkoda pracy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix