zamknij

Tarta cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: nienazarty.blog.plTarta cytrynowa

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 175 g cukru
  • 1  żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 4  jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka  masła
  • 1 filiżanka mleka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody ugnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę (lub na noc).
  • Gdy ciasto będzie już schłodzone zwałkuj je między dwiema warstwami folii. Wałkuj okrąg nieco większy niż forma, w której będziemy piec.
  • Na dnie formy możesz wyłożyć papier do pieczenia (w kształcie dna). Wyłóż formę ciastem, przytnij równo z krawędzią, natnij dno widelcem w kilku miejscach.
  • Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W tym czasie przyrządź masę. Cytryny sparz, zetrzyj z nich skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka).
  • Wyciśnij sok z cytryny pozbywając się pestek. Odmierz śmietankę i przystąp do miksowania.
  • Najpierw zmiksuj jaja z cukrem, aż masa będzie puszysta i bez kryształków cukru. Dolej sok, dodaj skórkę z cytryn i śmietankę. Zmiksuj jeszcze chwilę. Taką masę wylej na ostudzony spód i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut.
  • Polewa: Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (miska postawiona na garnku z gotującą się wodą; nie może dotykać wody, ogrzewa się tylko parą). Dokładnie mieszaj i powoli dodawaj mleko. Polewa nie może być zbyt rzadka, bo nie zastygnie. Im mniej mleka dodamy tym masa będzie bardziej twarda, ale będzie jej też mniej. Można spróbować ewentualnie z dwiema czekoladami, efekt na pewno będzie lepszy. Ostudzoną tartę polej przygotowaną czekoladą i wstaw do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ile cukru do kremu cytrynowego?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepis kiepski. Ciasto gumowate a góra taka sobie. Nie polecam. Szkoda pracy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          tvnpix