zamknij

Tarta cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nienazarty.blog.plTarta cytrynowa

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 175 g cukru
  • 1  żółtko
  • 1 łyżeczka wody
  • 4  jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka  masła
  • 1 filiżanka mleka
0
1

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody ugnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę (lub na noc).
  • Gdy ciasto będzie już schłodzone zwałkuj je między dwiema warstwami folii. Wałkuj okrąg nieco większy niż forma, w której będziemy piec.
  • Na dnie formy możesz wyłożyć papier do pieczenia (w kształcie dna). Wyłóż formę ciastem, przytnij równo z krawędzią, natnij dno widelcem w kilku miejscach.
  • Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W tym czasie przyrządź masę. Cytryny sparz, zetrzyj z nich skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka).
  • Wyciśnij sok z cytryny pozbywając się pestek. Odmierz śmietankę i przystąp do miksowania.
  • Najpierw zmiksuj jaja z cukrem, aż masa będzie puszysta i bez kryształków cukru. Dolej sok, dodaj skórkę z cytryn i śmietankę. Zmiksuj jeszcze chwilę. Taką masę wylej na ostudzony spód i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut.
  • Polewa: Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (miska postawiona na garnku z gotującą się wodą; nie może dotykać wody, ogrzewa się tylko parą). Dokładnie mieszaj i powoli dodawaj mleko. Polewa nie może być zbyt rzadka, bo nie zastygnie. Im mniej mleka dodamy tym masa będzie bardziej twarda, ale będzie jej też mniej. Można spróbować ewentualnie z dwiema czekoladami, efekt na pewno będzie lepszy. Ostudzoną tartę polej przygotowaną czekoladą i wstaw do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ile cukru do kremu cytrynowego?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepis kiepski. Ciasto gumowate a góra taka sobie. Nie polecam. Szkoda pracy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          tvnpix