zamknij

Tarta czekoladawa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta czekoladawa
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek konfitury malinowej
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep  w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.
  • Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową.
  • Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.
  • Dekoruj wybranymi przez siebie owocami.

Autor: Ania Starmach.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)

Zainspiruj nas

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix