zamknij

Tarta czekoladawa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Tarta czekoladawa
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek konfitury malinowej
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep  w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.
  • Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową.
  • Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.
  • Dekoruj wybranymi przez siebie owocami.

Autor: Ania Starmach.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix