zamknij

Tarta czekoladawa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta czekoladawa
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek konfitury malinowej
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep  w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.
  • Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową.
  • Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.
  • Dekoruj wybranymi przez siebie owocami.

Autor: Ania Starmach.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix