zamknij

Tarta czekoladawa

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna i prosta
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tarta czekoladawa
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach

Składniki

  •  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek konfitury malinowej
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep  w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.
  • Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową.
  • Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.
  • Dekoruj wybranymi przez siebie owocami.

Autor: Ania Starmach.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)
Autor: DDTVN Tarta i quiche Ani Starmach (cz.2)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix