zamknij

Tarta czekoladowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem miodu i pomarańczy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Aleksadra RożejTarta czekoladowa

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4  żółtka
  •  masa czekoladowa:
  • 60 g śmietanki 30%
  • 50 g miodu
  • 1 pomarańcza
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietany 36 %
0
2

 

Sposób przygotowania:

(składniki na ok. 2 średnie tarty)

  • Ciasto: masło siekam z mąką, kakao i cukrem pudrem.
  • Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odkładam na 15 minut do lodówki.
  • Ciasto wałkuję i wykładam nim foremkę do tarty.
  • Piekę około 35 minut w 160°C. Studzę
  • Masa czekoladowa: 60 g śmietanki zagotowuję z 50 g miodu.
  • Dodaję 200 g pokruszonej czekolady i dokładnie mieszam. Studzę.
  • 200 g śmietany ubijam.
  • Stopniowo dodaję śmietanę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • Dodaję pokrojoną pomarańczę na małe kawałki.
  • Krem wykładam na kruchy spód.
  • Polewam roztopioną czekoladą i układam na wierzchu kawałki pomarańczy.
  • Chłodzę w lodówce.

Przepis Kamila Mikołajczyka.

CoZaCiacho.blogspot.com

Tarta czekoladowa
Autor: Aleksadra Rożej Tarta czekoladowa
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix