zamknij

Tarta czekoladowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z dodatkiem miodu i pomarańczy
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Aleksadra RożejTarta czekoladowa

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4  żółtka
  •  masa czekoladowa:
  • 60 g śmietanki 30%
  • 50 g miodu
  • 1 pomarańcza
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietany 36 %
0
2

 

Sposób przygotowania:

(składniki na ok. 2 średnie tarty)

  • Ciasto: masło siekam z mąką, kakao i cukrem pudrem.
  • Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odkładam na 15 minut do lodówki.
  • Ciasto wałkuję i wykładam nim foremkę do tarty.
  • Piekę około 35 minut w 160°C. Studzę
  • Masa czekoladowa: 60 g śmietanki zagotowuję z 50 g miodu.
  • Dodaję 200 g pokruszonej czekolady i dokładnie mieszam. Studzę.
  • 200 g śmietany ubijam.
  • Stopniowo dodaję śmietanę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • Dodaję pokrojoną pomarańczę na małe kawałki.
  • Krem wykładam na kruchy spód.
  • Polewam roztopioną czekoladą i układam na wierzchu kawałki pomarańczy.
  • Chłodzę w lodówce.

Przepis Kamila Mikołajczyka.

CoZaCiacho.blogspot.com

Tarta czekoladowa
Autor: Aleksadra Rożej Tarta czekoladowa
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix