Tarta gruszkowo-morelowa
Przepis konkursowy
deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji

Składniki
- 1 opakowanie kruchych ciastek
- 5 gruszek
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło Lurpak
- 8 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- garść orzechów włoskich rozdrobnionych
- sok z jednej cytryny
- 1 dżem morelowy
Ciastka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i masło miele w malakserze na pył. Jeżeli jest za sypie, dodajcie jeszcze masła lub oliwy z oliwek. Konsystencja ma być zwarta ale nie jak na ciasto – nie może dać się wałkować, musi się rozpadać. Następnie wykładam palcami na formę do tarty. Zapiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Gruszki kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny układam na cieście, dodaję orzechy. Piekę przez około 20 minut. Wyjmuję i smaruje całość dżemem. Wkładam jeszcze na 10 minut do piekarnika.