zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta jabłkowa pieczona "do góry nogami"

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.angelika.pomorskie.plTarta jabłkowa pieczona "do góry nogami" Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 170g schłodzonego masła pokrojonego w kostki
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody – jeśli trzeba, kilka kropli więcej
  • 6 jabłek
  • 1 cytryna-wycisnąć z niej sok
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek masła
  • 1/3 do 1/2 porcji schłodzonego ciasta
0
7

Porcja dla 6 osób CIASTO (spód): Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym (włączając go 5-6 razy w półsekundowych odstępach). Włączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze -3 razy. Zdjąć pokrywkę – ciasto będzie wyglądało jak maa drobnych grudek, ale po ściśnięciu odrobiny w dłoni powinno tworzyć zwarty kawałek. Jeśli jest za suche dodać jeszcze kilka kropli wody i włączyć na moment funkcję pulsacyjną. Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować w dość gładką kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (maksymalnie do2 dni). JAK JUŻ MAMY SCHŁODZONE CIASTO ZABIERAMY SIĘ DO KONKRETU :) Przygotować ciężką żeliwną patelnię o wysokich brzegach i średnicy 23 cm oraz 1/3 – 1/2 porcji schłodzonego ciasta kruchego. Ogrzać piekarnik do 220°C. Obrać 6 jabłek Golden Delicious, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić na w miarę równe ćwiartki, wymieszać ze startą skórką z cytryny, sokiem z 1 cytryny i 1/2 szklanki cukru i odstawić do zmacerowania. Po 20 minutach odsączyć jabłka. Rozgrzać na patelni na bardzo dużym ogniu 6 łyżek masła. Dodać 1 szklankę cukru i gotować, aż syrop zacznie bulgotać i nabierze barwy karmelu. Po zdjęciu patelni z ognia ułożyć na karmelu warstwę jabłek, tak aby ściśle do siebie przylegały. Na wierzch położyć drugą warstwę jabłek, starając się, aby była możliwie płaska. Postawić na średnio dużym ogniu i dusić przez mniej więcej 25 minut – po 10 minutach przykryć patelnię. Co kilka minut dociskać jabłka szpatułką i polewać wydzielającym się sokiem. Zdjąć z ognia, gdy sok nabierze konsystencji syropu. Rozwałkować schłodzone ciasto na okrągły placek o grubości 5 mm, o 2 1/2 cm większy niż patelnia. Położyć go na jabłkach, wciskając brzegi ciasta między jabłka i ścianki patelni; zrobić na wierzchu 4 niewielkie otworki, przez które będzie uchodziła para. Piec ok. 20 minut, do czasu aż ciasto zrobi się rumiane i chrupiące. Zdjąć z patelni na talerz tak, aby ciasto znalazło się na dole, i podawać na gorąco lub na zimno, z bitą lub kwaśną śmietaną bądź lodami waniliowymi. I jak mawiała Julia Child: BON APETIT !!! :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam takie słodkości, robiłam podobnie- tartę tatin wg ,kuchni lidla, do tego oczywiście lody waniliowe, pycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix