zamknij

Tarta jaglana z botwiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
readeatpl
Autor przepisu:
Szparagami i twarogiem migdałowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: readeat.pl/category/jedzenietarta-jaglana-weganska-bazglutenowa-szparagi-zielona-botwina-ser-wegan.jpg

Składniki

  • 1 szklanka (180 g) kaszy jaglanej
  • 300g szparagów zielonych
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20-30ml soku z połówki cytryny
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 200 g migdałów
  • do smaku ulubione przyprawy(pieprz ziołowy, chili, papryka)
  • pęczek botwinki (350 g)
0
3

Sposób przygotowania:

  • Spód: Gotuj kaszę jaglaną z przyprawami. Jedną szklankę kaszy zalej 2 szklankami wody i gotuj przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewaj więcej wody
  • Formę na tartę smaruj oliwą
  • Gorącą kaszę wyłóż do formy na tartę (pamiętaj o brzegach) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
  • Twaróg: Migdały namocz przez noc. Następnie obierz ze skórek. Blenderuj migdały, mleko, sok z cytryny, oliwę, płatki drożdzowe, ocet winny, sos sojowy i czosnek na gładką masę. Dopraw jeszcze do smaku
  • Szparagi i spółka: Pozbądź się zdrewniałych części szparagów. Jak dla mnie, najprostszym sposobem jest złapanie za końce szparaga i przełamanie go. Pęknięcie będzie przebiegać na granicy zdrewniałej i miękkiej
  • Botwinkę drobno siekaj. Wyłóż botwinkę i szparagi na jaglany spód, zostawiając kilka szparagów na wierzch
  • Zalej twarogiem. Delikatnie mieszaj. Na wierzch ułóż kilka szparagów
  • Piecz przez około 40-50 minut w 180 stopniach C, aż szparagi będą miękkie. Na wierzchu twaróg podpiecze się na złoty kolor, a w środku dalej będzie kremowy. Spód jaglany ma może minimalnie większą tendencję do kruszenia się niż tradycyjna tarta, ale i tak jest wyśmienity! Ma też o połowę mniej kalorii niż tradycyjny, a do tego jest bogaty w żelazo! Smacznego!

* przepis bezglutenowy

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix