zamknij

Tarta jaglana z botwiną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
readeatpl
Autor przepisu:
Szparagami i twarogiem migdałowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: readeat.pl/category/jedzenietarta-jaglana-weganska-bazglutenowa-szparagi-zielona-botwina-ser-wegan.jpg

Składniki

  • 1 szklanka (180 g) kaszy jaglanej
  • 300g szparagów zielonych
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20-30ml soku z połówki cytryny
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 200 g migdałów
  • do smaku ulubione przyprawy(pieprz ziołowy, chili, papryka)
  • pęczek botwinki (350 g)
0
3

Sposób przygotowania:

  • Spód: Gotuj kaszę jaglaną z przyprawami. Jedną szklankę kaszy zalej 2 szklankami wody i gotuj przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewaj więcej wody
  • Formę na tartę smaruj oliwą
  • Gorącą kaszę wyłóż do formy na tartę (pamiętaj o brzegach) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
  • Twaróg: Migdały namocz przez noc. Następnie obierz ze skórek. Blenderuj migdały, mleko, sok z cytryny, oliwę, płatki drożdzowe, ocet winny, sos sojowy i czosnek na gładką masę. Dopraw jeszcze do smaku
  • Szparagi i spółka: Pozbądź się zdrewniałych części szparagów. Jak dla mnie, najprostszym sposobem jest złapanie za końce szparaga i przełamanie go. Pęknięcie będzie przebiegać na granicy zdrewniałej i miękkiej
  • Botwinkę drobno siekaj. Wyłóż botwinkę i szparagi na jaglany spód, zostawiając kilka szparagów na wierzch
  • Zalej twarogiem. Delikatnie mieszaj. Na wierzch ułóż kilka szparagów
  • Piecz przez około 40-50 minut w 180 stopniach C, aż szparagi będą miękkie. Na wierzchu twaróg podpiecze się na złoty kolor, a w środku dalej będzie kremowy. Spód jaglany ma może minimalnie większą tendencję do kruszenia się niż tradycyjna tarta, ale i tak jest wyśmienity! Ma też o połowę mniej kalorii niż tradycyjny, a do tego jest bogaty w żelazo! Smacznego!

* przepis bezglutenowy

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix