zamknij

Tarta migdałowo - cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodko-kwaśna przyjemność
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSTarta migdałowo - cytrynowa

Składniki

  • 125 g mąki (do ciasta)
  • 75 g zimnego masła (do ciasta)
  • 25 g cukru (do masła)
  • szczypta soli (do ciasta)
  • 6 cytryn
  • 150 g masła (do masy)
  • 150 g cukru (do masy)
  • 3 jajka (do masy)
  • 1 żółtko (do masy)
  • 150 g zmielonych migdałów
  •  karmelizowana skórka cytrynowa
  •  płatki migdałów
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj masło, z cukrem z solą i mąką. Włóż do lodówki na godzinę
  • Następnie rozwałkuj i włóż na blachę do tart. Ponakłuwaj widelcem i upiecz w piekarniku przez 12 min w temp. 200 stopni C
  • Cytryny pokrój w cienkie plastry. Wsyp do rondla 100g cukru, dodaj 3-4 łyzki wody i plastry cytryny. Karmelizuj cytryny ok 5-6 minut, odwracając je
  • Wyłóż dno podpieczonej tarty skarmelizowanymi w cukrze plastrami cytryny.
  • Przygotuj masę. Masło zmiksuj z mielonymi migdałami, cukrem i jajkami, dodaj na koniec żółtko
  • Wyłóż na cytryny i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C
  • Udekoruj plastrami karmelizowanej cytryny i płatkami migdałowymi
Galeria foto (5)

Tarta migdałowo - cytrynowa

  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(1 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo-truskawkowa
    Tarta migdałowo-truskawkowa(2 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(3 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(4 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(5 z 5) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix