zamknij

Tarta migdałowo - cytrynowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodko-kwaśna przyjemność
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSTarta migdałowo - cytrynowa

Składniki

  • 125 g mąki (do ciasta)
  • 75 g zimnego masła (do ciasta)
  • 25 g cukru (do masła)
  • szczypta soli (do ciasta)
  • 6 cytryn
  • 150 g masła (do masy)
  • 150 g cukru (do masy)
  • 3 jajka (do masy)
  • 1 żółtko (do masy)
  • 150 g zmielonych migdałów
  •  karmelizowana skórka cytrynowa
  •  płatki migdałów
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj masło, z cukrem z solą i mąką. Włóż do lodówki na godzinę
  • Następnie rozwałkuj i włóż na blachę do tart. Ponakłuwaj widelcem i upiecz w piekarniku przez 12 min w temp. 200 stopni C
  • Cytryny pokrój w cienkie plastry. Wsyp do rondla 100g cukru, dodaj 3-4 łyzki wody i plastry cytryny. Karmelizuj cytryny ok 5-6 minut, odwracając je
  • Wyłóż dno podpieczonej tarty skarmelizowanymi w cukrze plastrami cytryny.
  • Przygotuj masę. Masło zmiksuj z mielonymi migdałami, cukrem i jajkami, dodaj na koniec żółtko
  • Wyłóż na cytryny i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C
  • Udekoruj plastrami karmelizowanej cytryny i płatkami migdałowymi
Galeria foto (5)

Tarta migdałowo - cytrynowa

  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(1 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo-truskawkowa
    Tarta migdałowo-truskawkowa(2 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(3 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(4 z 5) Fot. BBS
  • Tarta migdałowo - cytrynowa
    Tarta migdałowo - cytrynowa(5 z 5) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix