zamknij

Tarta migdałowo gruszkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pyszne, gruszkowe ciasto z migdałową nutą
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 5 gruszek
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100  miękkiego masła
  • 1 białko
  • 2 łyżki wybranego alkoholu
0
7

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj (220 g mąki, cukier puder, 120g zimnego masłą, 1 jajo, szczypta soli), a ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut.

Gruszki obierz, przekrój na połówki, pozbądź się środków i natnij je z wierzchu. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem i alkoholem, dodaj migdały, mąkę, białko i jajko.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (możesz, ale nie musisz go wcześniej podpiekać w piekarniku), wylej na nie masę migdałową, ułóż gruszki i zapiekaj przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

O! Miło, że przepis został zmodyfikowany tzn dokładnie podane ilości składników do ciasta i do masy!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tarta super. Robiłem wiele razy i zawsze wychodzi. Polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis fatalny, zastanawiam się czy Pani Ania go czytała. Przepis na ciasto jest bez mąki a masa migdałowa z mąką. Jeżeli ktoś zna się choć trochę na pieczeniu to nie uwierzy, że z tego może coś dobrego wyjść. Jak można zrobić masę maślaną i zapiekać na powierzchni surowego ciasta, po rozgrzaniu masło z masy rozpuści się i... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              lubię placki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tarta jest super, smakuje wszystkim. Robiłem ja kilka razy i zawsze wychodzi wspaniala

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      zrobiłam tartę gdyż pięknie wygląda na zdjęciu i to chyba tyle dobrego na jej temat można powiedzieć. Mdła, sucha niesmaczna nie poleca!
                      umiem i lubię piec wszytko zrobiłam wg przepisu nawiasem mówiąc jest dla mnie jasny tylko trzeba umieć czytać. tarta paskudna wyrzuciłam resztę

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          przepis jest bardzo niejasny:(

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              proszę opisać jakie produkty do spodu a jakie do kremu itd, bardzo nie czytelny przepis,

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wnioskując po zdjęciu to ok 4 pokrojone na połówki :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      rozahanna

                                      ile ma byc tych gruszek?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                          Wiśniowy drift

                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                          tvnpix