zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 5 Ilość porcji
ewa_mroz
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://fully-flavoured.blogspot.com/Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

Składniki

  • 100 g masła lupark
  • 1 garść startego sera mimolette
  • 1 garść startego sera królewskiego
  • 1 jajko
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie gruszki
  • 4 cykorie
  • 2 duże łyżki migdałowego pesto na bazie roszponki
  • 100 g zimnego masła marki LUPARK
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
  • Przygotowanie migdałowego pesto na bazie roszponki: Składniki: · roszponka 125 g · migdały 75g · czosnek- 1 ząbek · sól · pieprz · 3/4 łyżeczki cukru · 1 łyżka soku z cytryny · oliwa - 3 łyżki · garść startego parmezanu lub innego ulubionego sera Migdały prażymy na patelni. Przestudzone miksujemy z roszponką, czosnkiem i serem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą, dodajemy oliwę i całość dobrze mieszamy.
  • Nadzienie: · 4 cykorie · 2 średnie gruszki · 100 g masła lupark · 2 łyżki mąki pszennej · 2 szklanki mleka · sól · pieprz · gałka muszkatołowa · 1 jajko · 1 garść startego sera królewskiego · 1 garść startego sera mimolette Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru.
  • Sos: masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery.
  • Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki). Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix